Przepis na marynowanę cukinię krok po kroku
- Cukinia baby 2000 g zielona i żółta
- Cebula 350 g
- Ocet spirytusowy 250 ml
- Cukier 350 g
Zagotuj w garnku 1 l wody, cukier, ocet, 1 łyżkę soli oraz 2 solidne łyżki curry. Mieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
Pokrój umytą cukinię w plasterki (nie za grube - maksymalnie 1 cm).
Cebulę pokrój w piórka.
Do 6 słoików o pojemności 700 ml dodawaj po: 1 ząbku czosnku (obrany i pokrojony w plastry), 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu kolorowego, 1/4 łyżeczki gorczycy i pół liścia laurowego (lub 1 mały).
Do słoików włóż cukinię oraz cebulę (na przemian trochę cukinii i cebuli).
Wszystko zalej zalewą - ma całkowicie przykryć wszystkie składniki.
Zakręć czyste brzegi słoików dokładnie.
Na dno garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki w odstępach i wlej wodę w 3/4 wysokości słoików.
Gotuj 20 minut od momentu wrzenia.
Gorące słoiki wyłóż do góry dnem - niech ostygną. Gdyby wieczko się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację.
Przechowuj w ciemnym i zimnym miejscu.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Curry wegetariańskie
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Marynowana cukinia - cechy przepisu
Więcej o marynowanej cukinii
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu. Marynowana cukinia ma słono-słodki i lekko pikantny smak. Jest bardzo smaczna i najlepiej sprawdza się jako surówka do obiadu. Przepis na marynowaną cukinię da Ci 6 słoików o objętości 700 ml. Jest bardzo prosta do zrobienia. Nie zajmie też zbyt wiele czasu. Marynowana cukinia to fajny pomysł na pyszne przetwory. Zobacz, jak zrobić marynowaną cukinię do słoików na zimę.
Marynowana cukinia jest to pomysł na konserwowe warzywa w pysznej odsłonie. Konserwowa cukinia jest świetna na kanapki. Super sprawdzi się do obiadu w każdej postaci. Ten sprawdzony przepis składa się z cukinii i cebuli w zalewie z wody, octu, soli, cukru i curry. Do tego dodaje się gorczycę, pieprz w ziarnach (kolorowy), liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek. Na zimowe obiady konserwowa cukinia będzie super rozwiązaniem. To fajny sposób na szybką sałatkę, która pasuje i do mięsa, i do potraw bez mięsa. Jest super propozycją na przystawkę na przykład na grilla.
Najlepsza do przepisu na marynowaną cukinię jest cukinia baby. Ten sprawdzony przepis wyjdzie także ze zwykłej cukinii. Warto też pomieszać kolory. Jeżeli masz tylko jeden kolor, to nic nie szkodzi. Dwa kolory będą wyglądały bardzo ładnie.
Jak zrobić marynowaną cukinię w curry? Wszystko jest banalne. Przepis na marynowaną cukinię zacznij od przygotowania zalewy. W czasie, gdy zalewa się gotuje, możesz przygotować warzywa i przyprawy. Zagotuj składniki zalewy (wodę z octem, cukrem i przyprawami), a warzywa pokrój. Warzywa trzeba obrać, umyć i pokroić. Cebulę w piórka, a cukinię w plasterki lub pół plasterki. Do każdego słoika wyłóż wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, pokrojony czosnek oraz gorczycę), następnie włóż warzywa. Przekładaj między sobą cukinię z cebulą. Można też wymieszać warzywa razem ze sobą i tak wymieszane warzywa wkładać do słoików. Gorącą zalewą z octem zalej wszystko. Zalewa powinna przykrywać składniki w całości.
Jak zrobisz marynowaną cukinię, należy jeszcze zapasteryzować słoiki. W tym celu gotuj warzywa w słoikach przez 20 minut od momentu wrzenia. Po pasteryzacji od razu wyjmij gorące słoiki i ułóż je dnem do góry. Powinny tak ostygnąć. Sprawdź, czy wieczka są zassane. Jeśli nie, należy odkręcić zakrętkę, wyczyścić jeszcze raz słoik i zakręcić. Ponownie przeprowadź pasteryzację w ten sam sposób.
Marynowaną cukinię przechowuj w miejscu chłodnym i ciemnym.
Wartości odżywcze marynowanej cukinii
Energia i białka
(658g)
Węglowodany w marynowanej cukinii
(658g)
Tłuszcze
(658g)
Witaminy w przepisie na marynowanę cukinię
(658g)
Składniki mineralne w przepisie na marynowanę cukinię
(658g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynowanej cukinii
Lista alergenów dla marynowanej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na marynowanę cukinię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna