Zupa curry

Opublikowano: 25.04.2021 r., 14:59 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa curry podana w niebieskiej miseczce, obok ryż, pokrojony ogórek oraz pałeczki, na jasnym, kamiennym blacie
Zupa curry
Sprawdź przepis na najlepszą zupę curry. Sprawdzony przepis na pyszną, warzywną zupę pełną aromatu z dodatkiem piersi z kurczaka. Idealna propozycja na obiad lub kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
180 kcal
Kcal w porcji
561 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Olej kokosowy (12 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Cukinia (75 g)
  • Papryka czerwona (110 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Kapusta pak choi (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry, sos rybny, żółta pasta curry
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę curry krok po kroku

W garnku rozgrzej olej kokosowy.

Na oleju delikatnie podsmaż pastę curry.

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki i dodaj do pasty curry.

Całość podsmaż przez 2 minuty i dodaj pokrojoną drobno cebulę.

Całość podsmaż przez kolejne 2 minuty i dodaj pokrojoną w paski lub plasterki cukinię oraz paprykę.

Dodaj 1/4 łyżeczki przyprawy curry, 1/4 łyżeczki sosu rybnego i zalej bulionem drobiowym.

Gotuj 5 minut, następnie dodaj mleczko kokosowe i kapustę pak choi.

Zagotuj i zdejmij z palnika.

Pozostaw po przykryciem na 5 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zupy curry

Zupa curry jest propozycją kuchni azjatyckiej. Kremowa, pełna smaku i aromatu azjatyckich przypraw zupa idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Do obiadu podaj ją z ryżem i sałatką z ogórków po azjatycku a na kolację podaj samą. W obu wersjach, ta prosta zupa, zachwyca swoim smakiem.

Przepis na zupę curry nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Zupa wykonana jest z kurczakiem, z mlekiem kokosowym i z warzywami. Możesz podać ją z pieczarkami, a jeśli wolisz możesz też podać ją z makaronem ryżowym zamiast ryżu. Zupę możesz dowolnie modyfikować, za każdym razem możesz użyć innej pasty curry aby znaleźć swoją ulubioną wersję. Dzięki temu zupa szybko się Tobie nie znudzi. Dzięki zawartości warzyw zupa jest pełna składników odżywczych. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

Zupa curry z kurczakiem jest sycącą, aromatyczną i smaczną propozycją kuchni azjatyckiej. Warto przygotować ją choć raz aby przekonać się ile smaku i aromatu może pomieścić miseczka zupy.

Alergeny w zupie curry

Lista alergenów dla zupy curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze zupy curry

na 100g gotowej potrawy

Sycąca zupa curry jest odpowiednią propozycją na obiad lub kolację. Ze względu na zawartość mleczka kokosowego nie jest polecana codziennie ale raz na jakiś czas jest odpowiednią propozycją.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(561g)
Energia (kcal)
32.15
180.36
Białko (g)
2.80
15.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(561g)
Węglowodany (g)
2.67
14.99
Węglowodany przyswajalne (g)
2.40
13.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(561g)
Tłuszcz (g)
1.20
6.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.28
1.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
1.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.51
Cholesterol (mg)
8.37
46.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(561g)
Witamina A (µg (mcg))
31.13
174.63
Witamina B6 (mg)
0.11
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.31
Witamina C (mg)
10.85
60.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.89
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.70
15.17
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.08
0.44
Niacyna (mg)
1.07
5.98
Foliany (µg (mcg))
10.53
59.09
Beta karoten (µg (mcg))
330.29
1852.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(561g)
Sód (mg)
266.26
1493.72
Potas (mg)
95.11
533.57
Wapń (mg)
22.49
126.16
Fosfor (mg)
43.90
246.25
Magnez (mg)
7.29
40.88
Żelazo (mg)
0.20
1.12
Cynk (mg)
0.17
0.97
Miedź (mg)
0.02
0.13
Mangan (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy curry 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy curry

Koszt składników
90.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej kokosowy
12 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.22
Za 12 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukinia
75 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 75 g
Papryka czerwona
110 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Kapusta pak choi
220 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 220 g
Koszt składników
90.50