Przepis na zupę curry krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Olej kokosowy 12 ml
- Cebula 50 g
- Cukinia 75 g
- Papryka czerwona 110 g
- Mleczko kokosowe 200 ml
- Bulion drobiowy 1500 g
- Kapusta pak choi 220 g
W garnku rozgrzej olej kokosowy.
Na oleju delikatnie podsmaż pastę curry.
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki i dodaj do pasty curry.
Całość podsmaż przez 2 minuty i dodaj pokrojoną drobno cebulę.
Całość podsmaż prze kolejne 2 minuty i dodaj pokrojoną w paski lub plasterki cukinię oraz paprykę.
Dodaj 1/4 łyżeczki przyprawy curry, 1/4 łyżeczki sosu rybnego i zalej bulionem drobiowym.
Gotuj 5 minut, następnie dodaj mleczko kokosowe i kapustę pak choi.
Zagotuj i zdejmij z palnika.
Pozostaw po przykryciem na 5 minut.
Często zadawane pytania
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Curry wegetariańskie
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Zupa curry - cechy przepisu
Więcej o zupie curry
Zupa curry jest propozycją kuchni azjatyckiej. Kremowa, pełna smaku i aromatu azjatyckich przypraw zupa idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Do obiadu podaj ją z ryżem i sałatką z ogórków po azjatycku a na kolację podaj samą. W obu wersjach, ta prosta zupa, zachwyca swoim smakiem.
Przepis na zupę curry nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Zupa wykonana jest z kurczakiem, z mlekiem kokosowym i z warzywami. Możesz podać ją z pieczarkami, a jeśli wolisz możesz też podać ją z makaronem ryżowym zamiast ryżu. Zupę możesz dowolnie modyfikować, za każdym razem możesz użyć innej pasty curry aby znaleźć swoją ulubioną wersję. Dzięki temu zupa szybko się Tobie nie znudzi. Dzięki zawartości warzyw zupa jest pełna składników odżywczych. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas ale spożywając paprykę dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.
Zupa curry z kurczakiem jest sycącą, aromatyczną i smaczną propozycją kuchni azjatyckiej. Warto przygotować ją choć raz aby przekonać się ile smaku i aromatu może pomieścić miseczka zupy.
Wartości odżywcze zupy curry
Energia i białka
(561g)
Węglowodany w zupie curry
(561g)
Tłuszcze
(561g)
Witaminy w przepisie na zupę curry
(561g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę curry
(561g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie curry
Lista alergenów dla zupy curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny