Przepis na curry z kalafiora krok po kroku
- Kalafior 700 g 1 sztuka
- Pomidory w puszce 500 g 2 szklanki
- Mleczko kokosowe 400 ml 1,5 szklanki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Czerwona pasta curry 10 g 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj.
Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i wrzuć na patelnię. Zalej 1/2 szklanki wody i pomidorami z puszki.
Duś na średniej mocy palnika, aż kalafior zmięknie.
Dodaj pastę curry i mleczko kokosowe.
Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.
Podawaj z ryżem.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Curry z kalafiora - cechy przepisu
Więcej o Curry z kalafiorem
Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, wegańskie i bardzo pyszne danie idealne na obiad lub kolację. Jest bardzo sycące, zdrowe, a jednocześnie pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić curry z kalafiora nasz przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu i będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą następujące składniki: gotowany kalafior, cebula, czosnek, mleczko kokosowe, pomidory z puszki bez skórki, odrobina oliwy z oliwek. Niezbędnym elementem tego dania są również przyprawy, odpowiedzialne za jego wyjątkowy, oryginalny smak. Nie może zabraknąć czerwonej pasty curry, mielonej słodkiej papryki, kurkumy, kolendry oraz imbiru. Jeśli na co dzień preferujesz ostre, pikantne smaki nie wahaj się wykorzystać również chilli, ostrej papryki, czy po prostu większych ilości czosnku, czy imbiru. Przepis na curry z kalafiora wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany i z pewnością poradzisz sobie z przygotowaniem tego dania. Wystarczy, że w głębokiej patelni lub garnku ugotujesz kalafiora z odrobiną wody, pomidorów i mleczka kokosowego oraz doprawisz odpowiednią ilością przypraw. To wszystko i nie powinno zająć Ci więcej niż 30 minut, jest to więc świetny pomysł na zdrowy, pożywny obiad. Curry z kalafiora świetnie smakuje z ryżem, z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, jednak śmiało możesz też podać je z ziemniakami czy kaszą. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do mięsnego curry, wersja z kalafiorem jest zdecydowanie uboższa w białko – dlatego warto do posiłku dodać na przykład tofu lub nasiona roślin strączkowych, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tego składnika. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak, krok po kroku, przygotować najlepsze curry z kalafiora.
Wartości odżywcze Curry z kalafiora
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w curry z kalafiorem
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na curry z kalafiora
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na curry z kalafiora
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Curry z kalafiorem
Lista alergenów dla Curry z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- czerwona pasta curry