Przepis na kurczaka po tajlandzku krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 piersi
- Mleczko kokosowe 400 ml 1 puszka
- Czerwona pasta curry 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Imbir korzeń 10 g kawałek
- Szczypiorek 30 g 1 garść
- Czosnek 20 g 2 ząbki
Mięso z piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojony drobno imbir i doprawione mięso, podsmażaj krótko.
Całość zalej mlekiem kokosowym, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z limonki, duś pod przykryciem 15 minut.
Danie podawaj z ryżem i posiekaną drobno kolendrą.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak z ananasem
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Marynowana cukinia
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dahl z soczewicy
-
Curry z tofu
-
Curry wegetariańskie
-
Dania z curry

(liczba kalorii)
Kurczak po tajlandzku - cechy przepisu
Więcej o kurczaku po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po tajlandzku jest bardzo prosty i dobry zobacz sam.
Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.
Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.
Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po tajlandzku w sosie curry, którego możesz także podawać z sezamem lub w panierce.
Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Możesz użyć czerwonej lub żółtej, każda z nich idealnie się nada, a kurczak będzie pyszny. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i dużą ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.
Przepis na kurczaka po tajlandzku świetnie sprawdzi się na obiad.
Wartości odżywcze kurczaka po tajlandzku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kurczaku po tajlandzku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kurczaka po tajlandzku
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po tajlandzku
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku po tajlandzku
Lista alergenów dla kurczaka po tajlandzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy