Przepis na kurczaka po tajlandzku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso z piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojony drobno imbir i doprawione mięso, podsmażaj krótko.

Całość zalej mlekiem kokosowym, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z limonki, duś pod przykryciem 15 minut.

Danie podawaj z ryżem i posiekaną drobno kolendrą.

kurczak po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku
Koszt przygotowania dania
23.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Kurczak po tajlandzku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku po tajlandzku

Kurczak po tajlandzku to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po tajlandzku jest bardzo prosty i dobry zobacz sam.

Najlepiej jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.

Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.

Teraz pora na główny składnik czyli nasz kurczak po tajlandzku w sosie curry, którego możesz także podawać z sezamem lub w panierce.

Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Możesz użyć czerwonej lub żółtej, każda z nich idealnie się nada, a kurczak będzie pyszny. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i dużą ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.

Przepis na kurczaka po tajlandzku świetnie sprawdzi się na obiad.

Wartości odżywcze kurczaka po tajlandzku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
107.69 kcal
215.39 kcal
Białko
10.79 g
21.58 g
Fenyloalanina
0.44 mg
0.89 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.65 g
5.29 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
3.27 g
Tłuszcze nienasycone
1.01 g
2.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.68 g
1.36 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.57 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka po tajlandzku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
4.01 mg
8.01 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
10.63 µg (mcg)
21.27 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka po tajlandzku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
264.24 mg
528.49 mg
Potas
225.36 mg
450.71 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
51.88 mg
103.76 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
176.78 mg
353.55 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
20.40 mg
40.80 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
0.65 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
0.95 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po tajlandzku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku po tajlandzku

Lista alergenów dla kurczaka po tajlandzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania kurczaka po tajlandzku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Imbir korzeń
10 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Szczypiorek
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na kurczaka po tajlandzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,2% osób