Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą
- Drożdże suche (3 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Masło (100 g)
- Cukier - 110 g do ciasta, 2 łyżki do sera (134 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella (100 g)
- Ser twarogowy półtłusty (100 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (125 g)
Przepis na zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Oddzielone białka wykorzystaj do innego przepisu.
W misce umieść cukier, mąkę, drożdże.
W garnku rozpuść masło i ostudź. Dodaj do ostudzonego masła mleko. Wymieszaj.
Dodaj do cukru, mąki i drożdży mleko z masłem oraz żółtka.
Ciasto zacznij wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przykryj ściereczką i zapewnij ciepło.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy serowej. Ser zblenduj na gładką masę z serkiem homogenizowanym oraz 2 łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Zrób prostokąt około 25x45 centymetrów.
Posmaruj cale ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu, masą serową. Na masę serową wylej podgrzany wcześniej krem czekoladowy. Krem można polewać łyżką tworząc nierównomierne wzorki. Czekolada się rozejdzie po całości samoczynnie.
Zrób z tego ciasta rulon. Uważaj, by masa nie wypływała. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Za pomocą noża przetnij rulon na 3 paski równej szerokości zostawiając około 2-3 centymetry od brzegu bez rozcinania.
Z 3 pasków zapleć warkocz. Jeśli chcesz możesz ten warkocz zapleść jeszcze wkoło tworząc wianek. Odstaw w takiej formie ciasto jeszcze na 25 minut aż podrośnie.
Po tym czasie zacznij piec ciasto w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku. Czas pieczenia powinien wynieść około godzinę.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat zawijanego warkocza drożdżowego z serem i czekoladą
Ten zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą to hit. Przepyszna masa serowa w towarzystwie bardzo dobrego kremu czekoladowego pasują idealnie. Dodatkowo sposób podania prezentuje się fantastycznie. Ser jest kremowy i słodki a krem czekoladowy fajnie wzbogaca wygląd i smak.
Ciasto drożdżowe jest zawijane w piękny warkocz. Wygląda to po prostu cudownie. Taki warkocz posyp cukrem pudrem ciesz się pysznym smakiem. Jest to świetna propozycja na deser dla dzieci i dla dorosłych.
Alergeny w zawijanym warkoczu drożdżowym z serem i czekoladą
Lista alergenów dla zawijanego warkocza drożdżowego z serem i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- krem czekoladowy typu nutella
- Ser twarogowy półtłusty
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze zawijanego warkocza drożdżowego z serem i czekoladą
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.