Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska

Przygotuj kruszonkę: wymieszaj ze sobą 100 gram masła, 100 gram maki i 100 gram cukru. Składniki wymieszaj tak, aby powstały "grudki". Masę pozostaw i przygotuj ciasto.

Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z 50 gramami cukru, 125 ml ciepłego mleka oraz 50 gramami mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie dodaj do niego pozostałe mleko, mąkę, rozbite i wymieszane jajka, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto bez grudek. Gotowe ciasto pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto włóż do blaszki, wyłóż na nie pokrojone w kostkę jabłka oraz posyp je cynamonem. Na koniec pokrusz na wierzch kruszonkę.

Ciasto piecz około godziny w nagrzanym parkaniku.

Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.

Ciasto drożdżowe z jabłkami znajduje się w wysokiej blaszce. Na stole poza nim leży kilka świeżych, czerwonych jabłek.
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
9.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
498 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Ciasto drożdżowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami to rewelacyjny przepis. Jest ono pachnące, bardzo puszyste i smaczne. Dodatkowo jest to łatwe w przygotowaniu ciasto. Składniki których będziesz potrzebować wystarczy tylko ze sobą wymieszać. Do  wykonania ciasta potrzebne będą Ci składniki spożywcze takie jak mąka, drożdże, cukier, jajko, masło dobrej jakości, mleko, jabłka, sól i cynamon.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami? Najpierw przygotujemy pyszną kruszonkę na placek. Mieszamy ze sobą masło, mąkę i cukier do uzyskania grudek. Naszą kruszonkę odstawiamy. Przygotowujemy rozczyn na ciasto drożdżowe z kruszonką. Rozcieramy drożdże z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Zostawiamy składnik do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn wyrośnie dodajemy do niego mleko, mąkę, jajka, sól, cukier oraz roztopione masło. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto bez grudek. Zostawiamy ciasto na niewielki czas do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy do blaszki. Pokrojone w kostkę jabłka wymieszane z cynamonem nakładamy na wierz naszego ciasta. Na jabłka sypiemy przygotowaną na początku kruszonkę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Proste, prawda? Ciasto pieczemy około godziny. Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia. Tak przygotowane ciasto drożdżowe z jabłkami możemy udekorować cukrem pudrem.

Drożdże to główny składnik ciasta. Są one doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wpływają na poprawę zdrowia i urody. Dodatkowo ich spożywanie zalecane jest aby zwiększyć wydolność fizyczną, zmniejszyć wyczerpanie psychiczne czy zmniejszyć objawy stresowe osób, które narażone są na długotrwały stres.

Podsumowując polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe najlepiej z papierówkami (odmiana jabłek). Takiego pysznego ciasta nie znajdzie się w żadnym sklepie czy cukierni. Smak naszego ciasta nadaje prawdziwe masło dobrej jakości, dzięki niemu mamy aromatyczny zapach i smak. Ciasto sprawdzi się na wszystkie imprezy rodzinne takie jak urodziny, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, rodzinne obiady. Idealnie komponuje się do kawy lub herbaty. Jest pyszne i proste w przygotowaniu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
Białko
4.60 g
10.59 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
40.64 g
93.48 g
Węglowodany przyswajalne
38.91 g
89.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
4.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
3.97 g
9.12 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
3.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.51 g
5.77 g
Cholesterol
9.74 mg
22.41 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
13.86 µg (mcg)
31.88 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.80 mg
Retinol
12.82 µg (mcg)
29.49 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
1.07 mg
2.46 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.50 mg
Niacyna
2.60 mg
5.99 mg
Foliany
75.05 µg (mcg)
172.61 µg (mcg)
Beta karoten
9.31 µg (mcg)
21.40 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
56.30 mg
129.48 mg
Potas
100.02 mg
230.04 mg
Wapń
22.31 mg
51.32 mg
Fosfor
56.37 mg
129.66 mg
Magnez
11.85 mg
27.25 mg
Żelazo
1.51 mg
3.47 mg
Cynk
0.57 mg
1.31 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
700 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło roślinne
150 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jabłko
800 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób