Ruchanki

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ruchanki podane na talerzyku z cukrem pudrem.
Ruchanki
Ruchanki to kaszubskie racuszki, które robi się z prostego ciasta drożdżowego. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo sycąca. Najlepiej smakują z jabłkiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
757 kcal
Kcal w porcji
361 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier puder (45 g)
  • Jabłko (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, rondelek

Przepis na ruchanki krok po kroku

8 łyżek mleka zmieszaj z drożdżami i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut.

W rondelku roztop masło i nieco je ostudź.

Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i jajka. Wlej rozczyn i dodaj cukier. Dokładnie rozmieszaj ciasto.

Na tarce zetrzyj jabłko i dodaj do ciasta. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię i uformuj na niej małe placuszki. Podsmażaj je 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.

Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ruchanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat ruchanek

Ruchanki to kaszubskie racuszki, które robi się z prostego ciasta drożdżowego. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo sycąca. Najlepiej smakują z jabłkiem. Te smaczne placuszki na pewno skradną serca wszystkich domowników.

Przepis na ruchanki jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo smaczny. Te małe, ale puszyste placuszki na pewno znajdą wielu wielbicieli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ruchanki z ciasta drożdżowego, które będą dobre dla dzieci, ale również dorosłych, a przy tym naprawdę pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne. To idealny sposób na szybkie placki na śniadanie czy obiad. Jeżeli chcesz, by wyszły jeszcze bardziej puszyste, możesz również dodać odrobinę wody gazowanej do ciasta. Świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem. Najlepiej jeść je tuż po usmażeniu.

Jeśli zastanawiasz się, czym jest ruchanka kaszubska, to ten przepis będzie odpowiedzią na Twoje pytanie. To nic innego jak smaczne racuchy z jabłkami. Te placki świetnie sprawdzą się na deser, ale również jako śniadanie, czy lekki obiad. Stanowią danie, które osłodzi każdy poranek. Najlepiej smakują w połączeniu ze świeżymi owocami, a także odrobiną naturalnego jogurtu i cynamonu. Ta potrawa jest idealna nie tylko dla najmłodszych. Placki z tego przepisu wychodzą idealne. Pięknie okrągłe, puchate i aksamitne. W dodatku są miło chrupiące na brzegach, a bardzo miękkie w środku. Warto pokroić jabłko dość grubo tak, by było je dobrze czuć. Można również jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu zyskają delikatniejszy smak.

Alergeny w ruchankach

Lista alergenów dla ruchanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ruchanek

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(361g)
Energia (kcal)
209.73
757.14
Białko (g)
6.86
24.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(361g)
Węglowodany (g)
28.45
102.70
Węglowodany przyswajalne (g)
27.87
100.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
2.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(361g)
Tłuszcz (g)
7.82
28.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.19
18.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.63
9.50
Cholesterol (mg)
59.51
214.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(361g)
Witamina A (µg (mcg))
93.73
338.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.47
333.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.27
Ryboflawina (mg)
0.27
0.96
Niacyna (mg)
2.28
8.23
Foliany (µg (mcg))
73.18
264.19
Beta karoten (µg (mcg))
14.93
53.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(361g)
Sód (mg)
32.33
116.71
Potas (mg)
139.49
503.55
Wapń (mg)
57.76
208.53
Fosfor (mg)
106.01
382.68
Magnez (mg)
17.42
62.90
Żelazo (mg)
1.85
6.68
Cynk (mg)
0.94
3.38
Miedź (mg)
0.07
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny ruchanek 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ruchanek

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
45 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Koszt składników
22.50