Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 4 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 125 ml
- Cukier 100 g 1/2 szklanki
- Mleko 2% 200 ml 3/4 szklanki
- Drożdże świeże 50 g
Do miski dodaj drożdże i cukier. Całość zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
Do składników ciasta wbij jajka i delikatnie zamieszaj.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i lekko wymieszaj składniki.
Do miski z ciastem wlewaj olej małym strumieniem, delikatnie mieszając zawartość. Całość przykryj talerzem i odstaw na 30 minut.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Drożdżówki z makiem
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają ten tradycyjny wypiek, jednak nie mają czasu lub nie przepadają za wyrabianiem ciasta. Dzięki tej recepturze już dłużej nie trzeba tego robić. Całość zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się na co dzień. Wspaniale pasuje do popołudniowej kawy.
Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania to wspaniała propozycja na najprostszy placek na świecie. Choć to ciasto jest tak łatwe, wcale nie jest banalne. To przepis na naprawdę podstawowy placek, który można dowolnie modyfikować, dzięki czemu powstanie wiele różnych kombinacji, które nigdy się nie nudzą. Placek drożdżowy sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To ciasto, za którym przepadają raczej wszyscy. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub dżemem, ale wspaniale sprawdza się także bez zbędnych dodatków. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania, które nie będzie pracochłonne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Proces wykonania nieco różni się od tradycyjnych ciast drożdżowych, jednak dzięki temu jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut. Wystarczy włożyć wszystko do miski i zostawić na kilka minut, by całość zaczęła dobrze pracować i powstał placek wyrośnięty i niezwykle puszysty. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To szybkie ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również na drugie śniadanie dla dzieci. Proste ciasto drożdżowe jest tak dobre, że ciężko przejść obok niego obojętnie. To najlepsze rozwiązanie na prosty wypiek.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego bez wyrabiania
Energia i białka
(128g)
Węglowodany w cieście drożdżowym bez wyrabiania
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(128g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym bez wyrabiania
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego bez wyrabiania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%