Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.

Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.

Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.

Do ciasta dodaj rodzynki i jeszcze raz dokładnie przemieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Posyp jego wierzch kruszonką.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

Ciasto drożdżowe z kruszonką ułożone na drewnianej desce z owocami w tle.
ciasto drożdżowe z kruszonką
Koszt przygotowania dania
14.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
503 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Ciasto drożdżowe z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto kocha domowe słodkie wypieki. Jest tani, więc spokojnie zmieści się nawet w studenckim budżecie.

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką pozwala przygotować jeden z najpopularniejszych wypieków. Jest słodkie, a przy okazji naprawdę smaczne. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Można podawać je z dżemem, czy świeżymi owocami, ale nawet bez dodatków smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, dlatego jego stworzenie nie jest problematyczne. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, by przygotować zaczyn do ciasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Przygotowanie zaczynu jest niezbędne do tego, by ciasto było smaczne, a przy okazji miało odpowiednią strukturę, dlatego nie warto pomijać tego kroku, choć dla wielu może to być zbyt czasochłonne. Drożdże muszą zacząć pracować, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką, by było naprawdę wspaniałe, to ten prosty przepis sprawdzi się naprawdę świetnie. Całość jest szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, choć potrzebne jest zagniatanie. Można użyć do tego rąk lub robota kuchennego ze specjalną końcówką. By całość smakowała naprawdę wybornie, potrzebna jest również kruszonka do ciasta drożdżowego, którą również można przygotować z tego przepisu, dzięki czemu całość jest nieco słodsza. To ciasto to dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie przepada za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Będzie wspaniałą opcją również dla zapracowanych, do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dodatkowo jest niezwykle łatwe. To wspaniała opcja również na drugie śniadanie dla dzieci.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
Białko
7.14 g
9.28 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
44.98 g
58.48 g
Węglowodany przyswajalne
44.29 g
57.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
20.80 g
27.04 g
Tłuszcze nasycone
14.03 g
18.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.77 g
8.80 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Tiamina
0.43 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.33 mg
Niacyna
2.91 mg
3.78 mg
Foliany
77.48 µg (mcg)
100.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
14.17 mg
18.42 mg
Potas
159.24 mg
207.01 mg
Wapń
39.26 mg
51.04 mg
Fosfor
94.40 mg
122.72 mg
Magnez
19.57 mg
25.44 mg
Żelazo
2.52 mg
3.27 mg
Cynk
0.78 mg
1.02 mg
Miedź
0.11 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z kruszonką 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z kruszonką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób