Przepis na chałkę drożdżową krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
  • Masło 100 g pół kostki
  • drożdże suche 7 g
  • Cukier 50 g 5 łyżek
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, pędzelek, miseczka

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże.

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, jednak nie gorące i dodaj do niego masło. Składniki wymieszaj razem i lekko ostudź, następnie przelej do miski z suchymi składnikami.

Ciasto dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz dokładnie wyrób. Całość podziel na 3 części, z czego górna część powinna stanowić złączenie 3 sznurków. Z podanych części ciasta splataj długi i ciasny warkocz, przekładając je naprzemiennie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej chałkę.

Jajko rozmieszaj i pędzelkiem nakładaj je na wierzch chałki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż do zarumienienia.

Chałka drożdżowa podana na drewnianej desce.
chałka drożdżowa
Koszt przygotowania dania
7.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Chałka drożdżowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chałce drożdżowej

Chałka drożdżowa jest wypiekiem niezwykle smacznym, dlatego doskonale sprawdzi się jako element wspaniałego śniadania. Chałka kojarzy się wielu osobom z czasem dzieciństwa, nic dziwnego, to produkt o niezwykłej smakowitości, który dla niektórych jest synonimem komfortu. To ciasto świetnie smakuje podane z masłem czy konfiturą i będzie idealną propozycją na wspaniałe śniadanie czy słodki podwieczorek.

Przepis na chałkę drożdżową jest bardzo łatwy i spokojnie poradzi sobie z nim nawet osoba, która zabiera się za pieczenie po raz pierwszy. Całość potrzebuje tylko trochę czasu na to, by dobrze wyrosnąć. Choć jest to proces długotrwały, nie ma co go przyspieszać, gdyż to sprawi, że chałka będzie mała i niesmaczna.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić chałkę drożdżową idealną. Tak przygotowana ma wspaniałą puszystą konsystencję, a całość jest przyjemnie miękka i pełna smaku.

Choć bez problemu można dostać chałkę w piekarni czy sklepie, to jednak najlepiej smakuje domowa, zwłaszcza wyjęta prosto z piekarnika. Gorące ciasto jest niezwykle kruche i rozpływa się w ustach. Natomiast skórka jest przyjemnie twarda. Chałkę można posypać kruszonką, ulubionymi nasionami, makiem czy cukrem pudrem. Wszystko w zależności od osobistych preferencji. W każdej wersji smakuje niezwykle smacznie.

Ta duża bułka jest niezwykle słodka, dlatego na pewno przekona do siebie wszystkich miłośników słodkości. To najłatwiejszy sposób na śniadanie w słodkim stylu. Można ją podawać z przeróżnymi dodatkami. Wspaniale komponuje się z owocami, bitą śmietaną czy masłem. Jednak można ją również jeść bez niczego, gdyż smakuje tak dobrze. To doskonały pomysł na łatwy, choć bardzo efektowny posiłek dla całej rodziny.

Zwykle chałka podawana jest z kruszonką, jednak nie jest to konieczność. Równie dobrze pasują do niej mak czy sezam. Można też nie posypywać jej niczym i cieszyć się smakiem wyśmienitego drożdżowego ciasta, które nie potrzebuje żadnego towarzystwa. W takim wydaniu jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Najlepiej do jej wykonania sprawdzają się suche drożdże, dzięki którym całość jest szybka w przygotowaniu.

Wartości odżywcze chałki drożdżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (96g)
Energia (kalorie)
306.75 kcal
294.48 kcal
Białko
9.40 g
9.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w chałce drożdżowej

Na 100g
Na porcję (96g)
Węglowodany
44.64 g
42.85 g
Węglowodany przyswajalne
44.44 g
42.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (96g)
Tłuszcz
10.40 g
9.98 g
Tłuszcze nasycone
7.18 g
6.90 g

Witaminy w przepisie na chałkę drożdżową

Na 100g
Na porcję (96g)
Tiamina
0.59 mg
0.57 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.31 mg
Niacyna
3.74 mg
3.59 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
95.91 µg (mcg)
92.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chałkę drożdżową

Na 100g
Na porcję (96g)
Sód
21.38 mg
20.52 mg
Potas
124.77 mg
119.78 mg
Wapń
48.59 mg
46.64 mg
Fosfor
109.67 mg
105.28 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
23.06 mg
22.14 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.01 mg
2.88 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
0.77 mg
Miedź
0.11 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki drożdżowej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chałce drożdżowej

Lista alergenów dla chałki drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chałki drożdżowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Razem
20.50
Łączny koszt
7.25
Jak oceniasz przepis na chałkę drożdżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób