Zapiekanka z warzywami na patelni
- Mrożone warzywa na patelnię - 1 opakowanie (450 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na zapiekankę z warzywami na patelni krok po kroku
Śmietanę wymieszaj z żółtkiem. Dodaj pieprz i sól.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka oczyść. Pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni beztłuszczowej.
Na drugiej patelni podsmaż warzywa mrożone.
W naczyniu żaroodpornym umieść warzywa, kurczaka i makaron. Zalej sosem ze śmietaną i wymieszaj.
Wierzch posyp startą na tarce mozzarellą.
Piecz przez 20 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z warzywami na patelni
Zapiekanka z warzywami na patelni świetnie sprawdzi się na obiad i na kolację. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu zapiekanka na pewno Wam zasmakuje.
Potrzebne składniki to: mrożone warzywa na patelnię, makaron pełnoziarnisty, pierś z kurczaka, ser mozzarella, śmietana i żółtko. Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ugotować go al dente, dzięki czemu nie będzie zbyt miękki po upieczeniu. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Podsmaż je na patelni beztłuszczowej. Warzywa mrożone przygotuj na patelni według instrukcji. Umieść w naczyniu przygotowane mięso oraz warzywa i wymieszaj wszystko z makaronem. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i żółtko. Dopraw solą oraz pieprzem. Wlej sos do składników w naczyniu i wymieszaj. Wierzch posyp serem. Całość zapiekaj przez 20 minut. Sami widzicie, że przepis na zapiekankę z warzywami na patelni to dobra alternatywa dla typowych dań z wykorzystaniem tego składnika. Koniecznie przekonajcie się o tym, jak bardzo jest pyszna.
Warzywa na patelnię to produkt głęboko mrożony. Oznacza to, że zostają one zamrożone tak szybko, jak tylko jest to możliwe. Taki zabieg zapewnia jak najmniejsze straty wartości odżywczych. Tak zakonserwowane warzywa to świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią kupować pojedynczych warzyw i nie lubią strat w kuchni. Takie warzywa to super odpowiedź szczególnie dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w warzywa. Warzywa mrożone szczególnie fajnie sprawdzają się zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Wówczas dostępne warzywa są często o mniej wyraźnym smaku. Dlatego śmiało, można sięgnąć po warzywa na patelnię.
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Ta zapiekanka dostarcza obu tych składników. Ma w sobie warzywa i makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem błonnika. Dlatego też na dłużej nadaje uczucie sytości. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta.
Alergeny w zapiekance z warzywami na patelni
Lista alergenów dla zapiekanki z warzywami na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze zapiekanki z warzywami na patelni
Ta zapiekanka dostarcza obu tych składników. Ma w sobie warzywa i makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem błonnika. Dlatego też na dłużej nadaje uczucie sytości. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.