Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami podane na papierze do pieczenia.
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami jest wspaniałą opcją na naprawdę smaczny deser z owocami. Ma wspaniałą konsystencję, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
423 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (150 g)
  • Wiśnie (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie zamieszaj.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami to coś idealnie dla fanów naprawdę ciekawych połączeń smakowych. Nic nie komponuje się lepiej niż nieco kwaśne wiśnie i gorzka czekolada. To duet, który skradnie serca nawet największych smakoszy. To ciasto sprawdzi się świetnie zarówno do codziennej kawy, jak i na większe uroczystości. Jest proste, a także smaczne.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami to wspaniała opcja dla każdego, kto nie przepada, za zbyt długim przebywaniem w kuchni jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Jest smaczne, piękne i ciekawe. Spełni oczekiwania każdego krytyka kulinarnego. Do jego przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu, dlatego nie sprawia ono trudności. Idealnie piec je w piekarniku z termoobiegiem, dzięki czemu ciasto jest równomiernie przypieczone. Można go zrobić w formie kwadratowej, jak i prostokątnej. W większej wyjdzie w formie brownie, niezwykle wilgotnej i pełnej smaku. Naprawdę świetnie sprawdzi się dla każdego miłośnika słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami, by było nieskomplikowane, a przy okazji również pyszne, to ten przepis będzie doskonałą inspirację. Potrzeba do niego tylko kilku składników, dzięki czemu jest tanie. W jego przypadku nie sprawdzą się za bardzo świeże owoce, gdyż muszą to być wiśnie drylowane, bez pestek. Jest to ważne, gdyż pestka mogłaby zostać niezauważona i stanowić pewne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Można postawić na wiśnie w słoiku lub kompot wiśniowy, jednak w takiej opcji będą miały raczej sporo cukru, co nie jest dobrym wyborem dla osób z insulinoopornoscią. Można użyć ich, pamiętając o zmniejszeniu dodatku cukru. Zamiast nich warto sięgnąć po mrożone wiśnie, które są nieco kwaskowe, co wspaniale komponuje się z czekoladą. Do tego ciasta wspaniale pasuje czekolada gorzka, najlepiej o zwartości kakao około 70%. Dla osób, które preferują słodsze smaki, sprawdzi się czekolada deserowa, albo mix czekolady gorzkiej i mlecznej.

To domowe ciasto jest nie tylko bardzo proste, ale również tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w wilgotnym cieście czekoladowym z wiśniami

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
353.29
423.95
Białko (g)
4.87
5.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
37.13
44.55
Węglowodany przyswajalne (g)
35.42
42.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
21.28
25.53
Tłuszcze nasycone (g)
14.04
16.84
Tłuszcze nienasycone (g)
7.24
8.69
Cholesterol (mg)
86.90
104.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
150.62
180.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
1.06
1.28
Foliany (µg (mcg))
26.75
32.10
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
220.25
264.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
24.02
28.82
Potas (mg)
174.75
209.70
Wapń (mg)
28.22
33.87
Fosfor (mg)
92.65
111.18
Magnez (mg)
37.58
45.10
Żelazo (mg)
2.05
2.46
Cynk (mg)
0.78
0.94
Miedź (mg)
0.27
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Koszt składników
32.50