Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Wiśnie (300 g)
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami krok po kroku
Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie zamieszaj.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami to coś idealnie dla fanów naprawdę ciekawych połączeń smakowych. Nic nie komponuje się lepiej niż nieco kwaśne wiśnie i gorzka czekolada. To duet, który skradnie serca nawet największych smakoszy. To ciasto sprawdzi się świetnie zarówno do codziennej kawy, jak i na większe uroczystości. Jest proste, a także smaczne.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami to wspaniała opcja dla każdego, kto nie przepada, za zbyt długim przebywaniem w kuchni jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Jest smaczne, piękne i ciekawe. Spełni oczekiwania każdego krytyka kulinarnego. Do jego przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu, dlatego nie sprawia ono trudności. Idealnie piec je w piekarniku z termoobiegiem, dzięki czemu ciasto jest równomiernie przypieczone. Można go zrobić w formie kwadratowej, jak i prostokątnej. W większej wyjdzie w formie brownie, niezwykle wilgotnej i pełnej smaku. Naprawdę świetnie sprawdzi się dla każdego miłośnika słodkości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami, by było nieskomplikowane, a przy okazji również pyszne, to ten przepis będzie doskonałą inspirację. Potrzeba do niego tylko kilku składników, dzięki czemu jest tanie. W jego przypadku nie sprawdzą się za bardzo świeże owoce, gdyż muszą to być wiśnie drylowane, bez pestek. Jest to ważne, gdyż pestka mogłaby zostać niezauważona i stanowić pewne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Można postawić na wiśnie w słoiku lub kompot wiśniowy, jednak w takiej opcji będą miały raczej sporo cukru, co nie jest dobrym wyborem dla osób z insulinoopornoscią. Można użyć ich, pamiętając o zmniejszeniu dodatku cukru. Zamiast nich warto sięgnąć po mrożone wiśnie, które są nieco kwaskowe, co wspaniale komponuje się z czekoladą. Do tego ciasta wspaniale pasuje czekolada gorzka, najlepiej o zwartości kakao około 70%. Dla osób, które preferują słodsze smaki, sprawdzi się czekolada deserowa, albo mix czekolady gorzkiej i mlecznej.
To domowe ciasto jest nie tylko bardzo proste, ale również tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Alergeny w wilgotnym cieście czekoladowym z wiśniami
Lista alergenów dla wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze wilgotnego ciasta czekoladowego z wiśniami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.