Przepis na wegańskich muffinów krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 195 g 1,5 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Cukier 100 g 1/2 szklanki
- Soda oczyszczona 1 g 1/4 łyżeczki
- Olej rzepakowy 50 ml 1/4 szklanki
- Banan 120 g 1 sztuka
- Czekolada gorzka 100 g wegańska
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone 125 ml 1/2 szklanki
Czekoladę posiekaj na małe kawałki a banana rozgnieć.
Suche składniki przesiej do miski. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj napój migdałowy, olej i rozgniecionego banana.
Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.
Dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj.
Foremki na muffiny uzupełnij ciastem do połowy wysokości.
Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
-
Naleśniki bez jajek
-
Wegańskie bezy
-
Rachatłukum
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Wegańskie pancakes
-
Domowa chałwa
-
Sernik wegański
-
Masło orzechowe Thermomix
-
Wegańskie pączki
-
Wegańskie słodycze

(liczba kalorii)
Wegańskie muffiny - cechy przepisu
Więcej o wegańskich muffinów
Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić wegańskie muffiny czekoladowe to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Wegańskie muffiny od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają mleka, jajek i miodu. Zamiast tego mamy same roślinne produkty takie jak np. napój migdałowy. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, upiec je w piekarniku i pyszny deser będzie gotowy. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.
Mleko migdałowe to produkt, który powstaje na bazie blanszowanych migdałów i wody. Aby samodzielnie wykonać takie pyszne mleko należy zblendować migdały, które będą przez noc moczone w wodzie i obrane ze skórki, razem z wodą. Można je również dosłodzić dodając np. syrop klonowy.
Proporcje to jedna szklanka migdałów na cztery szklanki wody. Po zblendowaniu należy napój przelać przez gazę i mleko jest już gotowe. Pozostałe, niezblendowane kawałki można wykorzystać jako farsz do naleśników lub dodatek do ciasteczek. Będą też dobrym dodatkiem do naszych muffinów.
Napój migdałowy był popularnym składnikiem dań już w średniowieczu. Używano go zamiast mleka krowiego szczególnie w czasie postów, gdy niedozwolone było spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Świetnie smakuje w wypiekach i jako zamiennik mleka krowiego do kawy.
Jeśli zdecydujesz się kupić napój migdałowy w sklepie, wybierz taki, który jest fortyfikowany (wzbogacany) w składniki odżywcze. Warto też zwrócić uwagę, by składał się tylko z dwóch składników: wody i migdałów. Na rynku dostępne są takie, które dodatkowo zagęszczane są skrobią i mają dodatek cukru.
Napój migdałowy jest produktem niskokalorycznym, zawiera prawie o połowę mniej kilokalorii i tłuszczu niż tradycyjne mleko. Co ciekawe ma w sobie tylko niewiele mniej wapnia.
Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.
Nasz przepis na wegańskie muffiny będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę i potrzebny Ci pomysł na dobre posiłki roślinne,.
Wartości odżywcze wegańskich muffinów
Energia i białka
(55g)
Węglowodany w wegańskich muffinów
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy w przepisie na wegańskich muffinów
(55g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskich muffinów
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskich muffinów
Lista alergenów dla wegańskich muffinów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone