Przepis na wegańskich muffinów krok po kroku

Składniki
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, cukier, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Czekoladę posiekaj na małe kawałki a banana rozgnieć.

Suche składniki przesiej do miski. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj napój migdałowy, olej i rozgniecionego banana.

Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.

Dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj.

Foremki na muffiny uzupełnij ciastem do połowy wysokości.

Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Wegańskie muffiny czekoladowe ustawione na drewnianym blacie.
Wegańskie muffiny
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Wegańskie muffiny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskich muffinów

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić wegańskie muffiny czekoladowe to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Wegańskie muffiny od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają mleka, jajek i miodu. Zamiast tego mamy same roślinne produkty takie jak np. napój migdałowy. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, upiec je w piekarniku i pyszny deser będzie gotowy. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.

Mleko migdałowe to produkt, który powstaje na bazie blanszowanych migdałów i wody. Aby samodzielnie wykonać takie pyszne mleko należy zblendować migdały, które będą przez noc moczone w wodzie i obrane ze skórki, razem z wodą. Można je również dosłodzić dodając np. syrop klonowy.

Proporcje to jedna szklanka migdałów na cztery szklanki wody. Po zblendowaniu należy napój przelać przez gazę i mleko jest już gotowe. Pozostałe, niezblendowane kawałki można wykorzystać jako farsz do naleśników lub dodatek do ciasteczek. Będą też dobrym dodatkiem do naszych muffinów.

Napój migdałowy był popularnym składnikiem dań już w średniowieczu. Używano go zamiast mleka krowiego szczególnie w czasie postów, gdy niedozwolone było spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Świetnie smakuje w wypiekach i jako zamiennik mleka krowiego do kawy.

Jeśli zdecydujesz się kupić napój migdałowy w sklepie, wybierz taki, który jest fortyfikowany (wzbogacany) w składniki odżywcze. Warto też zwrócić uwagę, by składał się tylko z dwóch składników: wody i migdałów. Na rynku dostępne są takie, które dodatkowo zagęszczane są skrobią i mają dodatek cukru.

Napój migdałowy jest produktem niskokalorycznym, zawiera prawie o połowę mniej kilokalorii i tłuszczu niż tradycyjne mleko. Co ciekawe ma w sobie tylko niewiele mniej wapnia.

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Nasz przepis na wegańskie muffiny będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę i potrzebny Ci pomysł na dobre posiłki roślinne,.

Wartości odżywcze wegańskich muffinów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
323.28 kcal
177.80 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskich muffinów

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
49.16 g
27.04 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.06 g
25.33 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
13.21 g
7.27 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.52 g
2.49 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.69 g
4.78 g
Brak danych dla: cukier, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.47 g
3.56 g
Brak danych dla: cukier, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.22 g
1.22 g
Brak danych dla: cukier, soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskich muffinów

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
23.66 mg
13.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
292.34 mg
160.79 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
78.18 mg
43.00 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.42 mg
1.88 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
0.42 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.19 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich muffinów 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskich muffinów

Lista alergenów dla wegańskich muffinów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone

Cena przygotowania wegańskich muffinów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
195 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 195 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Soda oczyszczona
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Olej rzepakowy
50 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Czekolada gorzka
100 g
wegańska
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
125 ml
1/2 szklanki
10.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
34.20
Jak oceniasz przepis na wegańskich muffinów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób