Wegańskie muffiny

Opublikowano: 18.11.2021 r., 12:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe muffiny na drewnie
Wegańskie muffiny
Dziś prezentujemy przepis na wegańskie muffiny czekoladowe. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
177 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (195 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (50 ml)
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Czekolada gorzka - wegańska (100 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Przepis na wegańskich muffinów krok po kroku

Czekoladę posiekaj na małe kawałki a banana rozgnieć.

Suche składniki przesiej do miski. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj napój migdałowy, olej i rozgniecionego banana.

Dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.

Dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj.

Foremki na muffiny uzupełnij ciastem do połowy wysokości.

Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskich muffinów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskich muffinów

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić wegańskie muffiny czekoladowe to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Wegańskie muffiny od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają mleka, jajek i miodu. Zamiast tego mamy same roślinne produkty takie jak np. napój migdałowy. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, upiec je w piekarniku i pyszny deser będzie gotowy. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.

Mleko migdałowe to produkt, który powstaje na bazie blanszowanych migdałów i wody. Aby samodzielnie wykonać takie pyszne mleko należy zblendować migdały, które będą przez noc moczone w wodzie i obrane ze skórki, razem z wodą. Można je również dosłodzić dodając np. syrop klonowy.

Proporcje to jedna szklanka migdałów na cztery szklanki wody. Po zblendowaniu należy napój przelać przez gazę i mleko jest już gotowe. Pozostałe, niezblendowane kawałki można wykorzystać jako farsz do naleśników lub dodatek do ciasteczek. Będą też dobrym dodatkiem do naszych muffinów.

Napój migdałowy był popularnym składnikiem dań już w średniowieczu. Używano go zamiast mleka krowiego szczególnie w czasie postów, gdy niedozwolone było spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Świetnie smakuje w wypiekach i jako zamiennik mleka krowiego do kawy.

Jeśli zdecydujesz się kupić napój migdałowy w sklepie, wybierz taki, który jest fortyfikowany (wzbogacany) w składniki odżywcze. Warto też zwrócić uwagę, by składał się tylko z dwóch składników: wody i migdałów. Na rynku dostępne są takie, które dodatkowo zagęszczane są skrobią i mają dodatek cukru.

Napój migdałowy jest produktem niskokalorycznym, zawiera prawie o połowę mniej kilokalorii i tłuszczu niż tradycyjne mleko. Co ciekawe ma w sobie tylko niewiele mniej wapnia.

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Nasz przepis na wegańskie muffiny będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę i potrzebny Ci pomysł na dobre posiłki roślinne,.

Alergeny w wegańskich muffinów

Lista alergenów dla wegańskich muffinów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone

Wartości odżywcze wegańskich muffinów

na 100g gotowej potrawy

Napój migdałowy jest produktem niskokalorycznym, zawiera prawie o połowę mniej kilokalorii i tłuszczu niż tradycyjne mleko. Co ciekawe ma w sobie tylko niewiele mniej wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
323.28
177.80
Białko (g)
3.89
2.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
49.16
27.04
Węglowodany przyswajalne (g)
46.06
25.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.10
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
13.21
7.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
8.69
4.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.47
3.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
1.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.84
0.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
15.94
8.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.10
Witamina E (mg)
0.50
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.01
8.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.87
30.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.85
4.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
23.66
13.01
Potas (mg)
292.34
160.79
Wapń (mg)
78.18
43.00
Fosfor (mg)
133.19
73.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
48.65
26.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.42
1.88
Cynk (mg)
0.77
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich muffinów 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich muffinów

Koszt składników
34.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
195 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 195 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Soda oczyszczona
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Olej rzepakowy
50 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Czekolada gorzka
100 g
wegańska
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
125 ml
1/2 szklanki
10.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 ml
Koszt składników
34.20