Wegańskie muffinki
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Mleko owsiane (150 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Banan - 2 duże sztuki (250 g)
Przepis na wegańskie muffinki krok po kroku
W misce umieść fasolę, banany oraz mało orzechowe.
Zblenduj do powstania gładkiej masy.
Wlej mleko owsiane i dodaj ksylitol.
Przesiej mąkę pszenną, kakao oraz mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
Zmiksuj składniki.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Nałóż ciasto w foremki do 2/3 wysokości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Wystudź i ułóż na paterze.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat wegańskich muffinek
Wegańskie muffinki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Babeczki bez dodatku cukru sprawdzą się idealnie dla osób dbających o linię. Najlepsze babeczki z kakao są bardzo czekoladowe i wilgotne. Babeczki sprawdzą się także na kinder bale dla dzieci. Przepis na wegańskie muffinki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka orkiszowa, ksylitol, banany, masło orzechowe, napój owsiany, proszek do pieczenia, fasola czerwona, kakao.
Jak zrobić wegańskie muffinki? W misce umieść fasolę, banany oraz mało orzechowe. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Wlej mleko owsiane i dodaj ksylitol. Przesiej mąkę pszenną, kakao oraz mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto w foremki do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wystudź i ułóż na paterze. Podawaj na małym talerzyku.
Banany są owocem zawierającym spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: najlepsze muffinki sprawdzą się idealnie jako deser oraz jako drugie śniadanie do szkoły. Pyszne muffinki można podawać także polane czekoladą. Smaczne muffinki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Do przygotowania muffinek można wykorzystać także masło migdałowe lub z nerkowców.
Alergeny w wegańskich muffinkach
Lista alergenów dla wegańskich muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- mąka orkiszowa
- mleko owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze wegańskich muffinek
Wegańskie muffinki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Muffinki nie zawierają cukru, więc świetnie sprawdzą się dla osób chorujących na cukrzycę. Muffinki zawierają także sporą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.