Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe krok po kroku
- Banan 240 g
- Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
- Cukier 100 g 1/2 szklanki
- Napój sojowy (mleko sojowe) 125 ml 1/2 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 225 g 1,5 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gęste puree.
W rondelku roztop czekoladę z olejem, cały czas mieszając.
Gdy powstanie gęsty płyn przelej go do bananów.
Do ciasta dodaj cukier, mąkę kakao, napój roślinny i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia się składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Wegańskie ciasto czekoladowe - cechy przepisu
Więcej o wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków w naprawdę łatwej i pysznej odsłonie. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnej wersji, tyle, że całkowicie roślinna. Nie ma w niej mleka ani jajek, za to pełen jest obłędnie czekoladowego smaku. W dodatku, ciasto można przygotować w kilka chwil.
Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe jest bardzo prosty, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dodatkowo, ciasto prezentuje się niezwykle elegancko. Sprawdzi się więc świetnie jako prosty wypiek do kawy, czy niezwykle smaczny deser na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Wegańskie ciasta nie są tak proste w przygotowaniu, ze względu na konieczność wyeliminowania jajek i mleka. Jednak da się stworzyć wspaniały wypiek i bez tych produktów, wystarczy odrobina cierpliwości i kreatywności. W tym cieście funkcje jajek zastąpiły częściowo banany. Oprócz tego, że dobrze wiążą i zagęszczają całe danie, to jeszcze dodają całości lepszego smaku. Dzięki nim nie potrzeba dodawać do całości zbyt dużo cukru. Warto wybrać do przepisu naprawdę dojrzałe banany, dzięki czemu łatwiej będzie je rozdrobnić. Zamiast mleka można natomiast użyć napoju roślinnego, który świetnie go zastępuje. Do wyboru jest naprawdę wiele różnych opcji, jednak warto postawić na klasyczny sojowy, który jest niezwykle podobny do mleka, głównie ze względu na zawartość białka. Jeśli chce się zadbać o ciekawszy smak ciasta można też postawić na migdałowe, a nawet kokosowe. Warto zadbać, by było dodatkowo fortyfikowane wapniem i witaminą B12.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe, by było naprawdę smaczne, a przy okazji również szybkie i łatwe, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, zwłaszcza dzięki dokładnej instrukcji krok po kroku. Poradzi sobie z nim nie tylko początkujący cukiernik, ale również osoby, które nie przepadają za zbyt wymagającymi wypiekami. Całość można zrobić w piekarniku, w kilkanaście minut. To nie tylko dobre, ale również proste i szybkie ciasto wegańskie. I choć bardzo łatwe, to jest naprawdę pyszne.
Wartości odżywcze wegańskie ciasto czekoladowe
Energia i białka
(94g)
Węglowodany w wegańskie ciasto czekoladowe
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy w przepisie na wegańskie ciasto czekoladowe
(94g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciasto czekoladowe
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskie ciasto czekoladowe
Lista alergenów dla wegańskie ciasto czekoladowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia