Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rondelek

Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gęste puree.

W rondelku roztop czekoladę z olejem, cały czas mieszając.

Gdy powstanie gęsty płyn przelej go do bananów.

Do ciasta dodaj cukier, mąkę kakao, napój roślinny i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia się składników.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Wegańskie ciasto czekoladowe podane na drewnianej desce z czekoladą i kakao.
wegańskie ciasto czekoladowe
Koszt przygotowania dania
10.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Wegańskie ciasto czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków w naprawdę łatwej i pysznej odsłonie. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnej wersji, tyle, że całkowicie roślinna. Nie ma w niej mleka ani jajek, za to pełen jest obłędnie czekoladowego smaku. W dodatku, ciasto można przygotować w kilka chwil.

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe jest bardzo prosty, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Dodatkowo, ciasto prezentuje się niezwykle elegancko. Sprawdzi się więc świetnie jako prosty wypiek do kawy, czy niezwykle smaczny deser na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Wegańskie ciasta nie są tak proste w przygotowaniu, ze względu na konieczność wyeliminowania jajek i mleka. Jednak da się stworzyć wspaniały wypiek i bez tych produktów, wystarczy odrobina cierpliwości i kreatywności. W tym cieście funkcje jajek zastąpiły częściowo banany. Oprócz tego, że dobrze wiążą i zagęszczają całe danie, to jeszcze dodają całości lepszego smaku. Dzięki nim nie potrzeba dodawać do całości zbyt dużo cukru. Warto wybrać do przepisu naprawdę dojrzałe banany, dzięki czemu łatwiej będzie je rozdrobnić. Zamiast mleka można natomiast użyć napoju roślinnego, który świetnie go zastępuje. Do wyboru jest naprawdę wiele różnych opcji, jednak warto postawić na klasyczny sojowy, który jest niezwykle podobny do mleka, głównie ze względu na zawartość białka. Jeśli chce się zadbać o ciekawszy smak ciasta można też postawić na migdałowe, a nawet kokosowe. Warto zadbać, by było dodatkowo fortyfikowane wapniem i witaminą B12.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe, by było naprawdę smaczne, a przy okazji również szybkie i łatwe, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, zwłaszcza dzięki dokładnej instrukcji krok po kroku. Poradzi sobie z nim nie tylko początkujący cukiernik, ale również osoby, które nie przepadają za zbyt wymagającymi wypiekami. Całość można zrobić w piekarniku, w kilkanaście minut. To nie tylko dobre, ale również proste i szybkie ciasto wegańskie. I choć bardzo łatwe, to jest naprawdę pyszne.

Wartości odżywcze wegańskie ciasto czekoladowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kalorie)
343.33 kcal
322.73 kcal
Białko
5.15 g
4.84 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskie ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany
41.48 g
38.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
39.16 g
36.81 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz
18.41 g
17.31 g
Tłuszcze nasycone
4.38 g
4.12 g

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód
6.17 mg
5.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
258.01 mg
242.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń
33.72 mg
31.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo
2.99 mg
2.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskie ciasto czekoladowe 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskie ciasto czekoladowe

Lista alergenów dla wegańskie ciasto czekoladowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania wegańskie ciasto czekoladowe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
240 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
125 ml
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób