Przepis na wegańskich babeczek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
soda, sok z cytryny, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, miska, drewniana łyżka, forma na muffiny

Czekoladę rozdrobnij na niewielkie kawałki.

Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj z sokiem z cytryny.

Do miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do bananów dodaj cukier, cukier waniliowy i napój z nerkowców.

Dokładnie wymieszaj.

Masę bananową wlej do miski z suchymi produktami.

Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Dodaj olej i czekoladę.

Ponownie wymieszaj.

Masę rozłóż w papilotkach i piecz w 180 stopniach przez około 28 minut.

Wegańskie babeczki ustawione na kratce z leżącym obok bananem
Wegańskie babeczki
Koszt przygotowania dania
11.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
164 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Wegańskie babeczki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskich babeczek

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić wegańskie babeczki z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Muffinki wegańskie od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają mleka, jajek i miodu. Zamiast tego mamy same roślinne produkty takie jak np. napój z orzechów nerkowca. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, upiec je w piekarniku i pyszny deser będzie gotowy. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.

Mleko z nerkowców to produkt, który powstaje na bazie wody i wspomnianych już orzechów. Aby samodzielnie wykonać taki pyszny napój należy zblendować szklankę wcześniej namoczonych nerkowców z czterema szklankami wody. Opcjonalnie można go również dosłodzić dodając np. syrop klonowy lub wzbogacić smak np. cynamonem. Po zblendowaniu należy napój przelać przez gazę i gotowe. Pozostałe, niezblendowane kawałki można wykorzystać jako farsz do naleśników lub dodatek do ciasteczek. Będą też dobrym dodatkiem do naszych muffinów.

Orzechy nerkowca (a tak naprawdę nanercza zachodnie) są produktem bogatym w witaminę B6, która usprawnia pracę układu nerwowego. Dostarczają również potasu, magnezu, fosforu oraz cynku.

Są szczególnie popularnym produktem w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Wykorzystywane są nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do sosów, sałatek i słodyczy.

Jeśli zdecydujesz się kupić napój z orzechów nerkowca w sklepie, wybierz taki, który jest fortyfikowany (wzbogacany) w składniki odżywcze. Warto też zwrócić uwagę, by składał się tylko z dwóch składników: wody i nerkowców. Na rynku dostępne są takie, które dodatkowo zagęszczane są skrobią i mają dodatek cukru i takich sugeruje unikać. Najlepszy skład to krótki i prosty skład.

Napój z nerkowców jest jednym z bardziej popularnych napoi w diecie wegańskiej. Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Nasz przepis na wegańskie babeczki będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w dobre posiłki roślinne. Słodkie wypieki wegańskie świetnie sprawdzą się na deser.

Wartości odżywcze wegańskich babeczek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
273.80 kcal
164.28 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskich babeczek

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
41.99 g
25.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich babeczek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskich babeczek

Lista alergenów dla wegańskich babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania wegańskich babeczek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
200 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Sok z cytryny
20 ml
z 1/2 cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
150 ml
17.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.55
Za 150 ml
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier trzcinowy
40 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Czekolada gorzka
50 g
wegańska
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Soda oczyszczona
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Liczba porcji:
Koszt składników
46.80
Jak oceniasz przepis na wegańskich babeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób