Wegańskie babeczki
- Banan (200 g)
- Sok z cytryny - z 1/2 cytryny (20 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca (150 ml)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
- Czekolada gorzka - wegańska (50 g)
- Soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na wegańskich babeczek krok po kroku
Czekoladę rozdrobnij na niewielkie kawałki.
Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Do miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Do bananów dodaj cukier, cukier waniliowy i napój z nerkowców.
Dokładnie wymieszaj.
Masę bananową wlej do miski z suchymi produktami.
Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Dodaj olej i czekoladę.
Ponownie wymieszaj.
Masę rozłóż w papilotkach i piecz w 180 stopniach przez około 28 minut.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskich babeczek
Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić wegańskie babeczki z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Muffinki wegańskie od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają mleka, jajek i miodu. Zamiast tego mamy same roślinne produkty takie jak np. napój z orzechów nerkowca. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, upiec je w piekarniku i pyszny deser będzie gotowy. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.
Mleko z nerkowców to produkt, który powstaje na bazie wody i wspomnianych już orzechów. Aby samodzielnie wykonać taki pyszny napój należy zblendować szklankę wcześniej namoczonych nerkowców z czterema szklankami wody. Opcjonalnie można go również dosłodzić dodając np. syrop klonowy lub wzbogacić smak np. cynamonem. Po zblendowaniu należy napój przelać przez gazę i gotowe. Pozostałe, niezblendowane kawałki można wykorzystać jako farsz do naleśników lub dodatek do ciasteczek. Będą też dobrym dodatkiem do naszych muffinów.
Orzechy nerkowca (a tak naprawdę nanercza zachodnie) są produktem bogatym w witaminę B6, która usprawnia pracę układu nerwowego. Dostarczają również potasu, magnezu, fosforu oraz cynku.
Są szczególnie popularnym produktem w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Wykorzystywane są nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również jako dodatek do sosów, sałatek i słodyczy.
Jeśli zdecydujesz się kupić napój z orzechów nerkowca w sklepie, wybierz taki, który jest fortyfikowany (wzbogacany) w składniki odżywcze. Warto też zwrócić uwagę, by składał się tylko z dwóch składników: wody i nerkowców. Na rynku dostępne są takie, które dodatkowo zagęszczane są skrobią i mają dodatek cukru i takich sugeruje unikać. Najlepszy skład to krótki i prosty skład.
Napój z nerkowców jest jednym z bardziej popularnych napoi w diecie wegańskiej. Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.
Nasz przepis na wegańskie babeczki będzie idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w dobre posiłki roślinne. Słodkie wypieki wegańskie świetnie sprawdzą się na deser.
Alergeny w wegańskich babeczek
Lista alergenów dla wegańskich babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskich babeczek
Orzechy nerkowca są produktem bogatym w witaminę B6, która usprawnia pracę układu nerwowego. Dostarczają również potasu, magnezu, fosforu oraz cynku.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.