Wędzona pierś z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 szuka (200 g)
- Rukola - 1 garść (40 g)
- Pomidor - 1 sztuka (120 g)
- Ogórek - 1 sztuka (100 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Przepis na wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku
Mięso umyj i oczyść, natrzyj przyprawami.
Odstaw mięso do lodówki na całą noc, włóż mięso do siatki do wędzenia.
Mięso wędź przez 2 godziny.
Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa.
Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej sałatkę.
Dodaj kawałki piersi z kurczaka.
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z ryżem i kurczakiem
-
Sałatka big mac
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem i ryżem
-
Sałatka z piersią kurczaka
-
Sałatki z kurczakiem
Więcej informacji na temat wędzonej piersi z kurczaka
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na wędzoną pierś z kurczaka, która będzie pysznym i pożywnym dodatkiem do sałatki. Dzięki dodatkowej porcji białka zapewni Ci ona uczucie sytości na dłuższy czas.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Zatem, jak uwędzić pierś z kurczaka?
Będzie potrzebny Ci filet z kurczaka, sól, pieprz, rukola, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek i musztarda.
W pierwszej kolejności mięso umyj i oczyść, natrzyj przyprawami. Odstaw mięso do lodówki na całą noc, włóż mięso do siatki do wędzenia. Mięso wędź przez 2 godziny. Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej sałatkę. Dodaj kawałki piersi z kurczaka.
Wędzona pierś z kurczaka może być dodatkiem do sałatki postaw na sporą ilość warzyw takich jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, roszponka lub rukola. Idealnie sprawdzi się też domowy dip. Idealnie się też sprawdzi jako domowa wędlina. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na wędliny własnej roboty, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz, gdy wiesz, jak długo wędzić pierś z kurczaka, która zawsze wychodzi bardzo dobra.
Wybierz swoją ulubioną wersję i przygotuj moją dzisiejszą propozycję.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w wędzonej piersi z kurczaka
Lista alergenów dla wędzonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze wędzonej piersi z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka będzie też dobrym pomysłem na obkład na pieczywo.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.