Przepis na sałatka meksykańska krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Pierś z kurczaka pokrój na paski.

Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Pokrój sałatę lodową.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę.

Rozsmaruj sos majonezowy.

Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową.

Sałatkę wymieszaj przed podaniem.

Sałatka meksykańska podana na ciemnym talerzu.
Sałatka meksykańska
Koszt przygotowania dania
46.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
408 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
42

Sałatka meksykańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce meksykańskiej

Sałatka meksykańska to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka sprawdzi się na imprezę oraz jako pożywna kolacja. Sałatka z majonezem jest bardzo aromatyczna i syta. Przepis na sałatkę meksykańską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: sałata lodowa, pierś z kurczaka, kukurydza, fasola czerwona, papryka czerwona, majonez, śmietana kwaśna, cebula, ser żółty, kumin, natka pietruszki, papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić sałatkę meksykańską? Pierś z kurczaka pokrój na paski. Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty. Kurczaka pokrój w kostkę. Pokrój sałatę lodową. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę. Rozsmaruj sos majonezowy. Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową. Sałatkę wymieszaj przed podaniem.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Można ją także przygotować jako obiad do pracy i podać z pieczywem lub gotowaną kaszą. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia. Łatwa sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Chcąc przedłożyć świeżość sałatki, nie mieszaj jej z sosem od razu, zrób to bezpośrednio przed spożyciem.

Wartości odżywcze sałatki meksykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
177.56 kcal
408.39 kcal
Białko
11.17 g
25.68 g
Fenyloalanina
0.50 mg
1.15 mg
Brak danych dla: śmietana 12%, papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce meksykańskiej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
12.03 g
27.67 g
Węglowodany przyswajalne
9.49 g
21.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
5.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
9.61 g
22.10 g
Tłuszcze nasycone
3.21 g
7.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.39 g
14.71 g
Tłuszcze jednonasycone
3.46 g
7.96 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
6.75 g
Cholesterol
31.70 mg
72.90 mg

Witaminy w przepisie na sałatka meksykańska

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
50.33 µg (mcg)
115.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.11 mg
43.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.96 µg (mcg)
52.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.01 mg
6.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
71.58 µg (mcg)
164.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
294.21 µg (mcg)
676.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatka meksykańska

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
132.30 mg
304.30 mg
Potas
355.36 mg
817.32 mg
Wapń
77.34 mg
177.89 mg
Fosfor
161.51 mg
371.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.41 mg
76.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
2.72 mg
Cynk
0.97 mg
2.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki meksykańskiej 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce meksykańskiej

Lista alergenów dla sałatki meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki meksykańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
1 mała pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Fasola czerwona
300 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
1 mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Koszt składników
78.10
Jak oceniasz przepis na sałatka meksykańska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób