Jak zapeklować mięso do wędzenia?

Jak zapeklować mięso do wędzenia
Jak zapeklować mięso do wędzenia
ikona podziel się
Opublikowano: 13.05.2023 r., 0:37 | Autor: Patrycja Czerwiak

Peklowanie jest niezwykle ważnym elementem przygotowania mięsa do wędzenia. To ono gwarantuje bezpieczeństwo mięsnych wyrobów i ich wyjątkowy smak. By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:

  1. Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Zakłada się, że na każdym kilogram mięsa należy użyć 100 gramów soli.
  2. Peklowanie na mokro - przyprawy i sól (powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa) należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.

Jak zapeklować mięso do wędzenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Peklowanie jest niezwykle ważnym elementem przygotowania mięsa do wędzenia. To ono gwarantuje bezpieczeństwo mięsnych wyrobów i ich wyjątkowy smak. Jednak jak zapeklować mięso do wędzenia? By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:

  1. Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Zakłada się, że na każdym kilogram mięsa należy użyć 100 gramów soli.
  2. Peklowanie na mokro - przyprawy i sól (powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa) należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.

Aby odpowiednio dobrać proporcje soli peklującej i innych składników, warto skorzystać z tabeli peklowania, w której jasno i wyraźnie zaznaczone mamy dawki danych składników na ilość mięsa, a dodatkowo podane mamy wszystkie inne ważne informacje.

Peklowania możesz używać do wielu różnych gatunków mięs. Możesz zapeklować:

  • szynkę,
  • boczek,
  • karkówkę,
  • schab.

Zwykle używa się peklowania do mięsa wieprzowego, to właśnie w tym przypadku sprawdza się ono najlepiej. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny.

W przypadku peklowania na mokro należy również skorzystać z wody. Domowa zalewa powinna składać się z ulubionych ziół i przypraw. Skład solanki do peklowania mięsa jest zadziwiająco krótki i sprowadza się do kilku produktów, które na co dzień większość kucharzy posiada w swoich zapasach. Jest to przede wszystkim kombinacja wody i soli, które należy połączyć w odpowiednich proporcjach. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. Najpopularniejsze to liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne. W sklepach można kupić gotowy zestaw do peklowania, co będzie dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Przepis na domową solankę znajdziesz również w propozycjach na tej stronie. Warto z niego skorzystać, jeśli planujesz wędzenie mięsa. Choć co prawda najlepiej sprawdzają się domowe, stare przepisy, to czasami warto poeksperymentować i połączyć w solance zupełnie nowe przyprawy, które mogą urozmaicić każdy przepis.

Wędzenie to doskonały pomysł na przygotowanie naprawdę smacznych i domowych wyrobów. Idealnie sprawdza się do przygotowania wyrobów mięsnych na święta. Wędzenie nie jest jednak obróbką prostą, którą można przeprowadzić szybko, przekona się o tym każdy, kto tylko jej spróbuje. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepsze są te wędliny przygotowane w domu. Domowy schab, swojska szynka, czy samodzielnie uwędzona kiełbasa nie mają sobie równych. Sprawdzają się zarówno na kanapkach, jak i w innych daniach.

Teraz gdy już wiesz, jak przygotować mięso do wędzenia możesz sięgać po wspaniałe pomysły na naprawdę ciekawe wędliny. Peklowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie trwałości mięsa, a przy okazji zabezpieczenie go na czas dalszej obróbki termicznej.

Zobacz pytania podobne do jak zapeklować mięso do wędzenia?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto