Przepis na tradycyjne kluski leniwe krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, miska

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

Białka zmiksuj ze szczyptą soli na gładką, puszystą pianę.

Mąkę przesiej przez sitko, wbij żółtka i dodaj rozgnieciony ser.

Połącz masę twarogową z pianą z białek, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon.

Potnij go na 3-4 cm kawałki pod skosem.

Kluski wrzucaj do gorącej wody, gdy wypłyną, wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Polej kluski leniwe.

tradycyjne kluski leniwe
Tradycyjne kluski leniwe
Koszt przygotowania dania
13.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
52 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Tradycyjne kluski leniwe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tradycyjnych kluskach leniwych

Kluski z sera białego powszechnie znane też jako tradycyjne kluski leniwe to świetna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny.

Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tradycyjne kluski leniwe, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią, nawet osoba dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Pyszne kluski to idealny pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, czyli twaróg, jajka i odrobina mąki oraz śmietana. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.

Zatem, jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?

Zacznij od rozgniecenia sera, tak aby nie miał grudek, a raczej była to gładka konsystencja. Ser możesz rozgnieść praską do ziemniaków.

Następnie dodaj jajko i wymieszaj, a na końcu dodaj mąkę, mieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Z takiej masy serowej uformuj wałek i potnij go pod skosem na 3-4 cm kawałki.

Gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Sam widzisz jak proste i szybkie w przygotowaniu są moje kluski idealne na obiad.

Dodatkowo będą one bogate w wapń, witaminy A, D, E i witaminy w grupy B.

Wszystkie te cenne składniki są zawarte w twarogu. Przez dodatek jajka, zyskujemy dostęp do wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować sam i musimy je dostarczać z pożywienia.

Dlatego tym bardziej wykorzystaj mój sprawdzony przepis na to dobre i tanie, domowe danie.

Wartości odżywcze tradycyjnych klusek leniwych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
260.69 kcal
52.14 kcal
Białko
10.92 g
2.18 g

Węglowodany w tradycyjnych kluskach leniwych

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
23.90 g
4.78 g
Węglowodany przyswajalne
23.37 g
4.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
13.52 g
2.70 g
Tłuszcze nasycone
9.03 g
1.81 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
0.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.63 g
0.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
0.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
71.98 mg
14.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tradycyjne kluski leniwe

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
114.72 µg (mcg)
22.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
112.71 µg (mcg)
22.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.05 mg
Niacyna
2.08 mg
0.42 mg
Foliany
50.87 µg (mcg)
10.17 µg (mcg)
Beta karoten
24.29 µg (mcg)
4.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tradycyjne kluski leniwe

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
251.50 mg
50.30 mg
Potas
113.28 mg
22.66 mg
Wapń
72.96 mg
14.59 mg
Fosfor
141.23 mg
28.25 mg
Magnez
17.10 mg
3.42 mg
Żelazo
1.83 mg
0.37 mg
Cynk
0.70 mg
0.14 mg
Miedź
0.09 mg
0.02 mg
Mangan
0.25 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnych klusek leniwych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tradycyjnych kluskach leniwych

Lista alergenów dla tradycyjnych klusek leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tradycyjnych klusek leniwych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
2 opakowania
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
23.80
Jak oceniasz przepis na tradycyjne kluski leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób