Kluski leniwe

kluski leniwe

Kluski leniwe to przepyszne danie, które robi się z jaj, mąki i z twarogu. Powinno się gotować je w delikatnie osolonej wodzie, choć niektórzy uwielbiają zajadać kluseczki w wersji podsmażanej na patelni. Potrawa od lat uwielbiana jest przez Polaków. Uważa się ją również za bardzo wartościową i prostą w przygotowaniu. Kluski leniwe podawane mogą być zarówno na słodko, jak i na słono – na przykład ze śmietaną i cukrem, cynamonem, masłem lub bułką tartą.

Kluski leniwe – sprawdzone przepisy na domowe kluski leniwe

Kluski leniwe to popularne danie domowe, które uwielbiane jest zarówno przez najstarszych, jak i najmłodszych miłośników kuchni. Kluseczki lub kopytka leniwe, jak często nazywana bywa potrawa, są naprawdę pyszne w wersji na słodko, ale też na słono. Można przyrządzać je w prosty sposób z serem, a także bez ziemniaków. Świetnie smakują z cynamonem, śmietaną i cukrem. Jak zrobić serowe kluski leniwe? Który przepis na to wyśmienite danie jest najprostszy? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów na leniwe pierogi!

Przepis na domowe kluski leniwe – składniki na pyszne kopytka leniwe

Kluski leniwe – dlaczego nazywa się je właśnie w taki sposób?

Wiele osób zastanawia się, skąd wzięła się nazwa dania „kluski leniwe”. Otóż w taki sposób określa się pierogi leniwe, które są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Istnieje historia o leniwej gospodyni, która nie miała ochoty robić tradycyjnych pierogów – jak wiadomo, ten proces dość długo trwa. Zamiast wałkować ciasto i wycinać je w kółka (w celu nafaszerowania ich serem twarogowym), gosposia zmieszała ze sobą składniki na ciasto i farsz, pokroiła je na kawałki i ugotowała. Czy właśnie w taki sposób powstało słynne danie? Ciężko zweryfikować prawdziwość legendy, jednak równie ciężko ją podważyć.

Leniwe kluski to klasyczne danie polskie, które od pokoleń przyrządza się w naszych domach. Istnieje mnóstwo sposobów na leniwe kluski, a każdy z nich jest naprawdę smaczny. W tradycyjnych pierogach farsz można znaleźć w środku potrawy. Leniwe kluseczki składają się z kolei ze zmieszanego razem farszu, który kroi się na specyficzne kawałeczki. Leniwe kluseczki określane są często kopytkami, jednak kopytka w rzeczywistości to zupełnie inne danie. Leniwe robi się z jaj, mąki i z twarogu. Z kolei podstawowym składnikiem kopytek są gotowane ziemniaki. Mimo że oba dania zbliżone są do siebie wyglądem, smakują już zupełnie inaczej.

Jak zrobić i z czym podawać kluski leniwe?

Aby zrobić serowe kluseczki, potrzeba kilku składników – mąki ziemniaczanej i pszennej, jajek, twarożku i soli. W celu przyrządzenia polewy do klusek warto użyć z kolei masła i bułki tartej. Na początku należy nastawić wodę do ugotowania leniwych pierogów. Trzeba też oczywiście tę wodę wcześniej posolić. Składniki na kluseczki wrzuć do miski robota kuchennego, aby przygotować z nich ciasto. Należy pamiętać o tym, że rzadszy ser twarogowy wymaga zawsze większej ilości mąki. Nie może też być jej zbyt dużo, bo wówczas kluski wyjdą za twarde. W następnej kolejności trzeba podsypać mąką stolnicę i ułożyć na niej ciasto, a później dokładnie je zagnieść. Uformować należy z niego podłużne wałeczki, po czym spłaszczyć je i pokroić na skośne kawałeczki. Właśnie w ten sposób powstaną słynne leniwe!

Co dalej? Należy wrzucać kluski leniwe do osolonej wody – jedna po drugiej. W momencie, gdy zaczną wypływać na powierzchnię, skręć ogień i gotuj je jeszcze przez kilkanaście sekund, po czym zacznij wyjmować z garnka przy pomocy cedzaka. Pozostanie już tylko rozpuścić masło i zmieszać je z bułką tartą, a następnie posypać taką mieszanką gotowe kluseczki. Warto w tym momencie dodać, że nie każdy będzie preferował taki dodatek do potrawy. Jedni wolą bowiem jeść potrawę na słono, a inni na słodko – z cukrem, śmietaną, owocami lub cynamonem. Właśnie dlatego powstało mnóstwo przepisów na to przepyszne danie! Po to, aby każdy mógł zajadać kluski leniwe w wersji, którą preferuje najbardziej.

Najlepsze pomysły na kluski leniwe – sprawdź, jak zrobić je samodzielnie!

Leniwe kluski ze szpinakiem – prosty przepis na obiad dla całej rodziny

Nie wiesz, co dobrego przygotować na obiad dla całej rodziny? Spróbuj zrobić smaczne leniwe kluski ze szpinakiem, które są pożywne i pełne cennych wartości odżywczych. Danie jest proste w przygotowaniu i z całą pewnością posmakuje wszystkim domownikom – zarówno tym starszym, jak  i najmłodszym. Leniwe kluseczki ze szpinakiem to doskonały sposób, aby przemycić szpinak do pożywienia i sprytnie zachęcić dzieci do jedzenia go. Możesz także uzupełnić potrawę o smaczny sos, na przykład pomidorowy lub serowy w zależności od tego, co preferują domownicy. Aby przyrządzić szpinakowe kluseczki, potrzebować będziesz: tłusty twaróg, mąkę, jajko, szpinak (najlepiej baby), czosnek i przyprawy do smaku (pieprz i sól). Składniki na sos należy zakupić zgodnie z tym, jakiego rodzaju sos masz zamiar przyszykować.

W pierwszej kolejności należy dokładnie opłukać szpinak, po czym wrzucić go na rozgrzaną patelnię i smażyć do momentu, aż zacznie wypuszczać wodę. Szpinak należy doprawić do smaku pieprzem, solą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj całość, czekając, aż woda odparuje. Przełóż szpinak na sitko i odsącz go, po czym wrzuć do blendera w celu zmielenia. Rozgnieć widelcem twaróg, a następnie dodaj do niego szpinak i wymieszaj całość. Dorzuć jajko, a także stopniowo dodawaj do całości mąkę. Mieszaj wszystkie składniki, aż stworzą konsystencję jednolitego i miękkiego ciasta. Gdy będzie już można formować masę, przełóż ją na stolnicę uprzednio posypaną mąką. Wyrabiaj całość do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie. Podziel ciasto na trzy równe części i każdą z nich uformuj w podłużny wałek – pokrój go na ukośne, równe kawałeczki. Następnie wrzucaj kolejno do garnuszka z wrzącą, uprzednio osoloną wodą. Gotuj przez ok. 3 minuty do czasu, aż kluski wypłyną. Po wyjęciu z wody odsącz je, a następnie podawaj z dowolnym sosem (pomidorowym lub serowym).

Kluski leniwe dla najmłodszych, czyli pyszne kluseczki z kaszą manną

Jeśli lubisz kluski leniwe w wersji na słodko, koniecznie sprawdź przepis na to danie z kaszą manną. W przypadku tej potrawy zamiast mąki stosuje się kaszę manną, którą należy dodać do sera. Zrobione w ten sposób kluseczki są bardzo pyszne, delikatne i pożywne. Dzieci lubią jeść potrawę saute, ale też z cukrem lub śmietanką. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz kaszy manny, białego twarogu półtłustego, jajka, cukru oraz soli. Warto dodać, że jest to danie proste do przygotowania, więc nawet największy amator kuchni będzie w stanie doskonale sobie z nim poradzić.

Do dużej miski wsyp biały twaróg, najlepiej krusząc go w dłoniach. Dodaj do niego kaszę manną, jajko, cukier oraz sól. Następnie zmieszaj wszystkie składniki i zagnieć je na ciasto. W momencie, gdy zacznie się ono zbyt mocno lepić do rąk, podsyp je kaszą manną. Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel je na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich należy spłaszczyć i uformować w rulonik. Pokrój każdy z rulonów na małe kluski, tnąc je na skos. Następnie zagotuj wodę, wsypując do niej sól z cukrem. Leniwe wrzucaj kolejno do garnka z wodą. Gotuj je przez ok. 3 minuty i poczekaj do wypłynięcia kluseczek. Odłóż je na sitko i poczekaj do momentu, aż odsączy się z nich woda. Jeśli dzieci lubią jeść danie na słodko, można udekorować kluseczki sosem owocowym, śmietaną z cukrem albo cynamonem. Gdy wolą wersję na słono, możesz polać potrawę bułką tartą rozpuszczoną w maśle.

Kluski leniwe z tofu – idealne dla wegetarian i wegan!

Masz ochotę na leniwe kluski, jednak jesteś na diecie wegańskiej i nie jesz produktów pochodzenia odzwierzęcego? Spróbuj zatem klusek leniwych z tofu, które są doskonałym daniem zarówno dla wegan, jak i wegetarian! To potrawa bardzo pożywna, bogata w wiele cennych witamin oraz wartości odżywczych. Kluseczki podawać można zarówno na słono, jak i na słodko. Wśród składników, z którymi warto serwować danie, wymienić można: cynamon, erytrol, orzechy włoskie lub orzechy nerkowca, a także ciecierzycę. Najważniejsze, aby ciasto na leniwe było mięciutkie – dlatego też nie można przesadzić z ilością mąki. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej, cukru, tofu naturalnego, cukru oraz soku z cytryny. Niezbędne są także wybrane przyprawy do smaku, wedle uznania.

Tofu należy wrzucić do blendera i zmiksować go na jednolitą, możliwie gładką masę. Następnie dodać trzeba do niej wyciśnięty sok ze świeżej cytryny. Po chwili dodaj również pozostałe suche składniki i wymieszaj je dłońmi. Z powstałego ciasta uformuj wałek gruby na ok. 2 cm. Pokrój go na ukośne kawałki tak, aby utworzyć kluseczki. Ugotuj leniwe w osolonej wodzie, czekając, aż zaczną wypływać na powierzchnię wody. Podawaj je na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego!

Kluski leniwe z owocami – przepis na pożywne i smaczne danie

Kluski leniwe wybitnie smakują z owocami zarówno sezonowymi, jak i mrożonymi. To świetny pomysł na danie zarówno dla młodszych, jak i starszych wielbicieli kluseczek. Do ich przygotowania potrzebować będziesz tłustego twarogu, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka i soli. Dodatkami do klusek leniwych będą z kolei: mieszanka owoców (świeżych sezonowych lub mrożonych), masło, gęsta śmietana 18%, cukier waniliowy i biały (może być trzcinowy) i cynamon.

W celu przygotowania leniwych klusek należy włożyć do miski tłusty twaróg razem z jajkiem i solą, a następnie rozgnieść i zmieszać je ze sobą. Jeśli ser twarogowy nie jest gładki, należy go wcześniej zmielić. Wysyp stolnicę mąką pszenną i połóż na niej wyrobioną masę twarogową. Następnie przesiej na nią mąkę ziemniaczaną wraz ze szczyptą mąki pszennej. Zagnieć całość na jednolitej konsystencji ciasto, po czym podziel je na trzy lub nawet na cztery części. Z każdej uformuj wałek, podsypując go mąką. Należy go później pociąć na skośne kawałeczki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i kolejno wrzucaj do niej kluseczki. Gotuj całość przez ok. 2 minuty, czekając, aż leniwe wypłyną na powierzchnię. Odcedź kluseczki i podawaj je z owocami wymieszanymi ze śmietanką, masłem, cukrem i cynamonem.

Kluski leniwe - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto