Przepis na kluski z twarogiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków, rondelek

Twaróg przeciśnij przez praskę do dużej miski.

Dodaj do niego jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.

W rondelku roztop masło i lekko je ostudź. Dodaj je do ciasta na kluski.

Wrzuć mąkę i wymieszaj ciasto.

Ciasto rozłóż na stolnicy i zwijaj w niezbyt grube rulony. Z każdego rulonu wykrajaj kluseczki, obcinając ciasto pod kątem.

W dużym garnku zagotuj 2 l wody z dodatkiem odrobiny soli. Kluski wrzucaj małymi partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Kluski z twarogiem podane w miseczce z jogurtem i owocami.
kluski z twarogiem
Koszt przygotowania dania
10.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kluski z twarogiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach z twarogiem

Kluski z twarogiem to wspaniała propozycja na proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, a przy tym słodkich dań na bazie sera. Jest proste, szybkie i bardzo zdrowe. W dodatku do jego przygotowana wystarczy tylko kilka prostych składników. Wspaniale komponują się z musem owocowym, czy sosem waniliowym.

Przepis na kluski z twarogiem t prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mącznych dań. W tej wersji stanowią również lepszy wybór dla osób z insulinooopornością czy cukrzycą, to dlatego, że ich podstawą jest twaróg, który ma niski indeks glikiemiczny. Dzięki czemu nie podnoszą one cukru w tak gwałtowny sposób. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że kluski staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Do przygotowania klusek przyda się również nieco mąki. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku pszenna o niskim typie. Jest ona najbardziej delikatna, przez co wspaniale sprawdza się w słodkich daniach. Można ją również zmieszać z mąką ziemniaczaną, która fantastycznie skleja kluski, jednak należy pamiętać, by nie używać jej zbyt dużo, gdyż wtedy wyjdą one bardzo twarde.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z twarogiem, które będą naprawdę smaczne, proste i lekkostrawne, to ten dodatek sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na smaczny dodatek, ale również danie główne, które sprawdzi się na obiad, nawet dla dzieci. Całość robi się z białym serem, dlatego dostarczają również białka. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie klusek, które są szybkie, pyszne, a przy tym dobre nawet na diecie.

Wartości odżywcze klusek z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
167.15 kcal
334.30 kcal
Białko
12.04 g
24.08 g

Węglowodany w kluskach z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
17.72 g
35.44 g
Węglowodany przyswajalne
17.72 g
35.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.24 g
10.48 g
Tłuszcze nasycone
3.31 g
6.61 g
Tłuszcze nienasycone
1.93 g
3.86 g

Witaminy w przepisie na kluski z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
53.85 µg (mcg)
107.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
1.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
53.37 µg (mcg)
106.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.50 mg
Niacyna
1.31 mg
2.61 mg
Foliany
40.75 µg (mcg)
81.51 µg (mcg)
Beta karoten
7.70 µg (mcg)
15.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
270.89 mg
541.78 mg
Potas
96.28 mg
192.57 mg
Wapń
49.69 mg
99.38 mg
Fosfor
133.46 mg
266.91 mg
Magnez
11.44 mg
22.88 mg
Żelazo
1.35 mg
2.71 mg
Cynk
0.61 mg
1.22 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z twarogiem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z twarogiem

Lista alergenów dla klusek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania klusek z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na kluski z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób