Przepis na kluski z tartych ziemniaków krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska

Ziemniaki umyj i obierz ze skóry.

Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Odciśnij i wylej nadmiar wody.

Dodaj jajko, mąkę i odrobinę soli.

Dokładnie wymieszaj masę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Ugotuj kluski w wodzie, odrywając odrobinę ciasta łyżką.

Gdy kluski wypłyną na górę, będą gotowe do podawania.

kluski z tartych ziemniaków
Kluski z tartych ziemniaków
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
170 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Kluski z tartych ziemniaków - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków to danie, które przywróci każdego nas do dzieciństwa. Szare kluski, bo tak nazywamy je w Poznaniu, kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska i babcinymi obiadami. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski z tartych ziemniaków, który pozwoli poczuć Ci się znów jak małe dziecko. Do ich wykonania będzie potrzebować tylko trzech składników. Będą to ziemniaki, mąka pszenna i jajko. Dodatkowo odrobina soli i garnek z wodą. To tyle, aby powstały pyszne kluski.

Wystarczy, że ziemniaki obierzesz ze skóry i umyjesz dokładnie, a następnie zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Odstaw je na chwilę i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj jajko i mąkę, całość dokładnie wymieszaj i dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. To zapobiegnie sklejaniu się klusek podczas gotowania.

Wrzucaj kawałki ciasta do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Charakterystyczne w szarych kluskach jest to, że nie mają one regularnego kształtu, także nie przejmuj się, o to w tym wszystkim chodzi. Kluski będą gotować się tylko kilka minut.

Co ciekawe kluski z tartych ziemniaków możesz przygotować z surowych ziemniaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać te, które zostały z obiadu. To taka potrawa, która nie pozwala marnować się żywności.

Skoro już wiesz jak zrobić kluski z tartych ziemniaków, koniecznie spróbuj! Będzie to świetny pomysł na obiad.

Śmiało możesz ugotować kluski z całego przygotowanego ciasta i wykorzystać je później

np. na następny dzień. Wystarczy, że rozgrzejesz olej rzepakowym na patelni, zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj kluski i drobno pokrojony boczek. Po 10 minutach masz kolejny pyszny obiad z wykorzystaniem klusek.

Sam widzisz, jak proste są w przygotowaniu szare kluski i jak wiele mają możliwości przygotowania. Wybierz swoje ulubione dodatki i przygotuj pyszny obiad dla całej swojej rodziny. Smacznego!

Wartości odżywcze klusek z tartych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
170.33 kcal
170.33 kcal
Białko
6.57 g
6.57 g

Węglowodany w kluskach z tartych ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
33.53 g
33.53 g
Węglowodany przyswajalne
32.22 g
32.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.22 g
1.22 g
Tłuszcze nasycone
0.81 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
0.41 g
0.41 g

Witaminy w przepisie na kluski z tartych ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.22 mg
0.22 mg
Tiamina
0.35 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
2.70 mg
2.70 mg
Foliany
57.56 µg (mcg)
57.56 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski z tartych ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
14.36 mg
14.36 mg
Potas
312.84 mg
312.84 mg
Wapń
17.18 mg
17.18 mg
Fosfor
87.44 mg
87.44 mg
Magnez
26.25 mg
26.25 mg
Żelazo
2.35 mg
2.35 mg
Cynk
0.60 mg
0.60 mg
Miedź
0.13 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z tartych ziemniaków 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z tartych ziemniaków

Lista alergenów dla klusek z tartych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek z tartych ziemniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
11.00
Jak oceniasz przepis na kluski z tartych ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób