Kluski z sera białego

Opublikowano: 28.01.2022 r., 17:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe kluski z białego sera
Kluski z sera białego
Kluski z sera białego znane też jako leniwe to propozycja na pyszny obiad dla wszystkich domowników, który przygotujesz w krótkim czasie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
44 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Ser twarogowy chudy - 2 opakowania (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kluski z sera białego krok po kroku

Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek.

Wbij jajko i dodaj odrobinę mąki, wymieszaj całość.

Przełóż masę serową na stolnicę z mąką, uformuj wałek.

Przecinaj powstały wałek pod skosem, kluski powinny mieć długość około 3-4 cm.

Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Zacznij gotować od momentu zagotowania wody.

Gdy kluski wypłyną na wierzch, są gotowe do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kluski z sera białego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat klusek z sera białego

Kluski z sera białego powszechnie znane też jako kluski leniwe to świetna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny.

Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski z sera białego, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Smaczne kluski to idealny pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, czyli twaróg, jajka i odrobina mąki. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.

Zatem, jak zrobić kluski z sera białego?

Zacznij od rozgniecenia sera, tak aby nie miał grudek, a raczej była to gładka konsystencja. Ser możesz rozgnieść praską do ziemniaków.

Następnie dodaj jajko i wymieszaj, a na końcu dodaj mąkę, mieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Z takiej masy serowej uformuj wałek i potnij go pod skosem na 3-4 cm kawałki.

Gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Sam widzisz jak proste i szybkie w przygotowaniu są moje kluski idealne na obiad.

Dodatkowo będą one bogate w wapń, witaminy A, D, E i witaminy w grupy B.

Wszystkie te cenne składniki są zawarte w twarogu. Przez dodatek jajka, zyskujemy dostęp do wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować sam i musimy je dostarczać z pożywienia.

Dlatego tym bardziej wykorzystaj mój sprawdzony przepis na to dobre danie.

Alergeny w kluskach z sera białego

Lista alergenów dla klusek z sera białego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klusek z sera białego

na 100g gotowej potrawy

Kluski to świetna propozycja obiadowa dla dzieci i dorosłych, są bogate w nabiał i wapń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
148.63
44.59
Białko (g)
12.63
3.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
19.82
5.94
Węglowodany przyswajalne (g)
19.62
5.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
1.91
0.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
22.00
6.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.00
6.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.07
Ryboflawina (mg)
0.25
0.07
Niacyna (mg)
1.58
0.47
Foliany (µg (mcg))
43.35
13.01
Beta karoten (µg (mcg))
2.00
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
286.14
85.84
Potas (mg)
129.78
38.93
Wapń (mg)
51.92
15.58
Fosfor (mg)
138.92
41.67
Magnez (mg)
14.08
4.22
Żelazo (mg)
1.46
0.44
Cynk (mg)
0.61
0.18
Miedź (mg)
0.07
0.02
Mangan (mg)
0.17
0.05
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z sera białego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z sera białego

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
400 g
2 opakowania
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
21.00