Tradycyjne kluski leniwe

Opublikowano: 27.03.2022 r., 15:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski leniwe na talerzu
Tradycyjne kluski leniwe
Pyszne, delikatne kluski leniwe na słodko to danie, które zapewne każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Cofnijmy się do tych pięknych czasów i przygotujmy kluski z dawnych lat.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 7 min
52 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - 2 opakowania (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, miska

Przepis na tradycyjne kluski leniwe krok po kroku

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

Białka zmiksuj ze szczyptą soli na gładką, puszystą pianę.

Mąkę przesiej przez sitko, wbij żółtka i dodaj rozgnieciony ser.

Połącz masę twarogową z pianą z białek, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Wyłóż ciasto na blat i uformuj rulon.

Potnij go na 3-4 cm kawałki pod skosem.

Kluski wrzucaj do gorącej wody, gdy wypłyną, wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Polej kluski leniwe.

Jak oceniasz przepis na tradycyjne kluski leniwe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tradycyjnych klusek leniwych

Kluski z sera białego powszechnie znane też jako tradycyjne kluski leniwe to świetna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny.

Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tradycyjne kluski leniwe, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią, nawet osoba dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Pyszne kluski to idealny pomysł na rodzinny obiad dla całej rodziny.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, czyli twaróg, jajka i odrobina mąki oraz śmietana. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.

Zatem, jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?

Zacznij od rozgniecenia sera, tak aby nie miał grudek, a raczej była to gładka konsystencja. Ser możesz rozgnieść praską do ziemniaków.

Następnie dodaj jajko i wymieszaj, a na końcu dodaj mąkę, mieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Z takiej masy serowej uformuj wałek i potnij go pod skosem na 3-4 cm kawałki.

Gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż nie wypłyną na wierzch.

Sam widzisz jak proste i szybkie w przygotowaniu są moje kluski idealne na obiad.

Dodatkowo będą one bogate w wapń, witaminy A, D, E i witaminy w grupy B.

Wszystkie te cenne składniki są zawarte w twarogu. Przez dodatek jajka, zyskujemy dostęp do wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować sam i musimy je dostarczać z pożywienia.

Dlatego tym bardziej wykorzystaj mój sprawdzony przepis na to dobre i tanie, domowe danie.

Alergeny w tradycyjnych kluskach leniwych

Lista alergenów dla tradycyjnych klusek leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tradycyjnych klusek leniwych

na 100g gotowej potrawy

Kluski możesz podawać z owocami, śmietana lub bułką tartą jak w moim przepisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
260.69
52.14
Białko (g)
10.92
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
23.90
4.78
Węglowodany przyswajalne (g)
23.37
4.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
13.52
2.70
Tłuszcze nasycone (g)
9.03
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
0.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.98
14.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
114.72
22.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
112.71
22.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.06
Ryboflawina (mg)
0.26
0.05
Niacyna (mg)
2.08
0.42
Foliany (µg (mcg))
50.87
10.17
Beta karoten (µg (mcg))
24.29
4.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
251.50
50.30
Potas (mg)
113.28
22.66
Wapń (mg)
72.96
14.59
Fosfor (mg)
141.23
28.25
Magnez (mg)
17.10
3.42
Żelazo (mg)
1.83
0.37
Cynk (mg)
0.70
0.14
Miedź (mg)
0.09
0.02
Mangan (mg)
0.25
0.05
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnych klusek leniwych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnych klusek leniwych

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
2 opakowania
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
23.80