Tort leśny
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Szpinak mrożony (400 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Dżem porzeczkowy (200 g)
- Maliny (200 g)
Przepis na tort leśny krok po kroku
Szpinak rozmroź przed przygotowaniem ciasta.
Szpinak zblenduj na gładką masę.
Do miski wbij jajka.
Wsyp 150 g cukru i ubij na sztywną pianę.
Wlej olej i zmiksuj.
Dodaj szpinak i zmiksuj do połączenia składników.
Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź biszkopt i przekrój na dwa blaty jeden z nich powinien mieć grubość około 2 cm.
Cieńszy blat pokrusz w dłoniach.
W misce umieść serek mascarpone, wlej śmietanę i dodaj 100 g cukru.
Zmiksuj do powstania sztywnej masy.
Na ciasto wyłóż krem i dżem jagodowy.
Wierzch ciasta posyp kruszonką z ciasta.
Udekoruj ciasto malinami.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tortu leśnego
Tort leśny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Szpinakowy biszkopt ma piękny zielony kolor i świetnie prezentuje się na talerzu. Domowy tort jest bardzo kremowy i ma delikatny smak. Tort sprawdzi się podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Przepis na tort leśny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, szpinak mrożony, proszek do pieczenia, serek mascarpone, śmietana kremówka, dżem jagodowy, maliny.
Jak zrobić tort leśny? Szpinak rozmroź przed przygotowaniem ciasta. Szpinak zblenduj na gładką masę. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij na sztywną pianę. Wlej olej i zmiksuj. Dodaj szpinak i zmiksuj do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź biszkopt i przekrój na dwa blaty jeden z nich powinien mieć grubość około 2 cm. Cieńszy blat pokrusz w dłoniach. W misce umieść serek mascarpone, wlej śmietanę i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania sztywnej masy. Na ciasto wyłóż krem i dżem jagodowy. Wierzch ciasta posyp kruszonką z ciasta. Udekoruj ciasto malinami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując: smaczny tort sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Domowy tort można podać na mniej lub bardziej uroczyste okazje. Najlepszy tort jest bardzo delikatny i ma piękny kolor. Wiesz już, jak zrobić mech na tort wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.
Alergeny w torcie leśnym
Lista alergenów dla tortu leśnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu leśnego
Tort leśny mech to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Ciasto podnosi szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.