Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Ciasto francuskie - 1 rulon XXL (280 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Szpinak - 4 garści (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 zabki (10 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku
Masło rozpuść na patelni.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj szpinak i dopraw do smaku, duś pod przykryciem.
Do szpinaku dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozłóż na stole.
Na całości wyłóż szpinakowy farsz i zawiń w rulon.
Pokrój ciasto w paski o grubości 4-5 cm i przełóż na blachę do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub jako przystawka przed daniem głównym.
Mój dzisiejszy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.
Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz. Zawiń całość w rulon i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Przełóż ślimaczki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Nasze domowe przekąski są dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki możesz przygotować z dodatkiem mięsa, wtedy postaw na łososia lub drób.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.