Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Opublikowano: 24.07.2022 r., 16:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to pyszna i szybka przekąska, którą samodzielnie możesz przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
159 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Ciasto francuskie 1 rulon XXL (280 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Szpinak 4 garści (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 zabki (10 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku

Masło rozpuść na patelni.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i dopraw do smaku, duś pod przykryciem.

Do szpinaku dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozłóż na stole.

Na całości wyłóż szpinakowy farsz i zawiń w rulon.

Pokrój ciasto w paski o grubości 4-5 cm i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub jako przystawka przed daniem głównym.

Mój dzisiejszy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.

Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz. Zawiń całość w rulon i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Przełóż ślimaczki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasze domowe przekąski są dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.

Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ślimaczki możesz przygotować z dodatkiem mięsa, wtedy postaw na łososia lub drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
319.40
159.70
Białko (g)
4.29
2.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
18.87
9.44
Węglowodany przyswajalne (g)
17.57
8.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
25.16
12.58
Tłuszcze nasycone (g)
15.30
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.86
4.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.05
4.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
0.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.20
17.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
132.69
66.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.24
4.12
Witamina E (mg)
0.25
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.57
8.28
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
0.82
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.32
38.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1394.21
697.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
114.70
57.35
Potas (mg)
182.43
91.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.41
33.20
Fosfor (mg)
38.90
19.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.63
13.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
0.80
Cynk (mg)
0.35
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 rulon XXL
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Szpinak
200 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 zabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
37.50