Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Masło rozpuść na patelni.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i dopraw do smaku, duś pod przykryciem.

Do szpinaku dodaj serek mascarpone i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozłóż na stole.

Na całości wyłóż szpinakowy farsz i zawiń w rulon.

Pokrój ciasto w paski o grubości 4-5 cm i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
19.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
159 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ślimaczkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub jako przystawka przed daniem głównym.

Mój dzisiejszy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować, szpinak, cebulę, czosnek, masło i serek mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem?

W pierwszej kolejności rozpuść masło na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie i będzie miękki, dodaj serek mascarpone, a całość dopraw do smaku.

Rulon ciasta francuskiego rozłóż na stole i wyłóż farsz. Zawiń całość w rulon i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm. Przełóż ślimaczki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Nasze domowe przekąski są dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.

Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
319.40 kcal
159.70 kcal
Białko
4.29 g
2.14 g

Węglowodany w ślimaczkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
18.87 g
9.44 g
Węglowodany przyswajalne
17.57 g
8.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
0.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
25.16 g
12.58 g
Tłuszcze nasycone
15.30 g
7.65 g
Tłuszcze nienasycone
9.86 g
4.93 g
Tłuszcze jednonasycone
8.05 g
4.02 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
0.91 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
34.20 mg
17.10 mg

Witaminy w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
132.69 µg (mcg)
66.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
8.24 mg
4.12 mg
Witamina E
0.25 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
16.57 µg (mcg)
8.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.64 mg
0.82 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
77.32 µg (mcg)
38.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1394.21 µg (mcg)
697.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
114.70 mg
57.35 mg
Potas
182.43 mg
91.22 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
66.41 mg
33.20 mg
Fosfor
38.90 mg
19.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
26.63 mg
13.31 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
0.80 mg
Cynk
0.35 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 rulon XXL
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Szpinak
200 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 zabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób