Ciasto filo ze szpinakiem
- Ciasto filo - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 14/ kostki (60 g)
- Szpinak - 2 szklanki (500 g)
- Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
- Ser Feta - 1 kostka (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto filo ze szpinakiem krok po kroku
Do miski przełóż sery, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj szpinak i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, połącz składniki.
Masło rozpuść w rondelku i ostudź, płaty ciasta filo rozłóż na stole i posmaruj masłem za pomocą pędzelka.
Na spód blachy ułóż połowę płatów ciasta, dodaj farsz i przykryj pozostałą ilością ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe ciasto posyp parmezanem.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ciasta filo ze szpinakiem
Ciasto filo ze szpinakiem to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację nie tylko wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.
Mój dzisiejszy przepis na ciasto filo ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta w rulonie.
Oprócz ciasta będziesz potrzebować, szpinak, ser feta i ricotta oraz odrobina parmezanu do posypania dania. Oprócz tego masło, jajko i czosnek.
Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić ciasto filo ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności przełóż serek ricotta i feta do miski, rozgnieć widelcem i wymieszaj, wbij jajko, tutaj najlepiej jest wymieszać całą masę za pomocą rózgi. Na koniec dodaj szpinak i połącz delikatnie składniki, nie zapominaj o czosnku, który nada niesamowity aromat całej naszej potrawie. Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim płaty ciasta filo. Połowę płatów znajdującą się w opakowaniu wyłóż na spód foremki. Następnie dodaj szpinakowy farsz i wyłóż pozostałe płaty ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach, gdy ciasto delikatnie ostygnie, posyp je parmezanem.
Nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj je we własnym domu, przekonaj się sam jakie jest smaczne. Będzie to idealny pomysł na posiłek w rodzinnym gronie. Dodatkowo danie to jest bardzo popularne w Grecji, po jego skosztowaniu na pewno poczujesz śródziemnomorski klimat.
Alergeny w cieście filo ze szpinakiem
Lista alergenów dla ciasta filo ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek ricotta
- Ser Feta
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta filo ze szpinakiem
Ciasto filo możesz przygotować też z innym rodzajem farszu, możesz postawić na pieczarki, a nawet kurczaka.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.