Ciasto filo ze szpinakiem

Opublikowano: 24.07.2022 r., 18:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto filo ze szpinakiem
Ciasto filo ze szpinakiem
Delikatne i kruche, warstwowe ciasto filo z wytrawnym farszem. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne jest ciasto filo ze szpinakiem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
174 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto filo 1 opakowanie (200 g)
  • Masło 14/ kostki (60 g)
  • Szpinak 2 szklanki (500 g)
  • Serek ricotta 1 opakowanie (250 g)
  • Ser Feta 1 kostka (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser parmezan 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, okrągła forma do pieczenia, pędzelek, rondelek

Przepis na ciasto filo ze szpinakiem krok po kroku

Do miski przełóż sery, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj szpinak i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, połącz składniki.

Masło rozpuść w rondelku i ostudź, płaty ciasta filo rozłóż na stole i posmaruj masłem za pomocą pędzelka.

Na spód blachy ułóż połowę płatów ciasta, dodaj farsz i przykryj pozostałą ilością ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Jeszcze ciepłe ciasto posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na ciasto filo ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta filo ze szpinakiem

Ciasto filo ze szpinakiem to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację nie tylko wtedy, gdy nie masz na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.

Mój dzisiejszy przepis na ciasto filo ze szpinakiem będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta w rulonie.

Oprócz ciasta będziesz potrzebować, szpinak, ser feta i ricotta oraz odrobina parmezanu do posypania dania. Oprócz tego masło, jajko i czosnek.

Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić ciasto filo ze szpinakiem?

W pierwszej kolejności przełóż serek ricotta i feta do miski, rozgnieć widelcem i wymieszaj, wbij jajko, tutaj najlepiej jest wymieszać całą masę za pomocą rózgi. Na koniec dodaj szpinak i połącz delikatnie składniki, nie zapominaj o czosnku, który nada niesamowity aromat całej naszej potrawie. Masło rozpuść w rondelku i posmaruj nim płaty ciasta filo. Połowę płatów znajdującą się w opakowaniu wyłóż na spód foremki. Następnie dodaj szpinakowy farsz i wyłóż pozostałe płaty ciasta. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach, gdy ciasto delikatnie ostygnie, posyp je parmezanem.

Nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj je we własnym domu, przekonaj się sam jakie jest smaczne. Będzie to idealny pomysł na posiłek w rodzinnym gronie. Dodatkowo danie to jest bardzo popularne w Grecji, po jego skosztowaniu na pewno poczujesz śródziemnomorski klimat.

Alergeny w cieście filo ze szpinakiem

Lista alergenów dla ciasta filo ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek ricotta
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta filo ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto filo możesz przygotować też z innym rodzajem farszu, możesz postawić na pieczarki, a nawet kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
174.97
174.97
Białko (g)
7.52
7.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.27
13.27
Węglowodany przyswajalne (g)
12.08
12.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.45
10.45
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
7.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
3.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
2.62
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.48
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.15
50.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
264.79
264.79
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.01
11.01
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.79
83.79
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.30
82.30
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2172.69
2172.69
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
317.73
317.73
Potas (mg)
277.36
277.36
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
191.67
191.67
Fosfor (mg)
126.50
126.50
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.81
38.81
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.76
1.76
Cynk (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: ciasto filo, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta filo ze szpinakiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta filo ze szpinakiem

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
200 g
1 opakowanie
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 200 g
Masło
60 g
14/ kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Szpinak
500 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Serek ricotta
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Ser Feta
200 g
1 kostka
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
66.50