Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane ząbki czosnku.

Gdy będą lekko rumiane, dodaj szpinak i odrobinę pieprzu.

Całość duś, aż szpinak zwiędnie.

Arkusz z ciastem francuskim rozwiń i podziel na małe kwadraty.

Na środek każdego wyłóż łyżkę szpinaku, a w środek wrzuć rozkruszoną fetę.

Rogi każdego kwadratu delikatnie złóż do środka.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej kwadraty.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą podane na talerzu i ozdobione sałatą.
ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to naprawdę fantastyczny pomysł na szybką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako przystawka na imprezy. Jest bardzo uniwersalna, do tego nie zawiera mięsa, więc będzie również świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą pozwala przygotować naprawdę fantastyczny posiłek, który nie tylko jest bardzo łatwy, ale również smaczny i pełen warzyw. Będzie wspaniałym sposobem na zwiększenie w codziennej diecie ilości liściastych warzyw, w tym wypadku akurat szpinaku. Szpinak, to warzywo, które można wykorzystywać naprawdę uniwersalnie, jednak bardzo często nie cieszy się dużą popularnością, ze względu na swój wygląd po obróbce, a także charakterystyczny smak. W tym przepisie dzięki połączeniu go z chrupiącym ciastem francuskim i słonym serem, tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Poza tym pozwala dostarczyć naprawdę sporo cennych składników prozdrowotnych. Choć przekąski na bazie gotowego ciasta francuskiego nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, można to zmienić. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a także dobrą obróbkę termiczną. W tym wypadku głównym składnikiem jest szpinak, który dostarcza sporo witaminy K, dbającej o krzepnięcie, a także kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Całość dopełnia ser feta, który jest źródłem białka, więc dba o zwiększone uczucie sytości po posiłku, a także dostarcza wapń, konieczny dla zdrowych kości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, by było naprawdę smaczne, a także szybkie w przygotowaniu, ten przepis świetnie się sprawdzi. Powstaje z niego fantastyczna przekąska, pełna aromatu. To świetny pomysł na podwieczorek, ale także przystawkę na imprezę. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, które poszukują inspiracji na pyszne i szybkie danie.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(62g)
Energia (kalorie)
Białko
6.85 g
4.25 g
Fenyloalanina
0.36 mg
0.22 mg

Węglowodany w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(62g)
Węglowodany
22.61 g
14.02 g
Węglowodany przyswajalne
20.95 g
12.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
1.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(62g)
Tłuszcz
25.30 g
15.68 g
Tłuszcze nasycone
8.72 g
5.40 g
Tłuszcze nienasycone
16.58 g
10.28 g
Tłuszcze jednonasycone
13.80 g
8.55 g
Tłuszcze wielonasycone
2.79 g
1.73 g

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(62g)
Witamina A
210.89 µg (mcg)
130.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.55 mg
1.58 mg
Witamina E
1.01 mg
0.62 mg
Retinol
20.33 µg (mcg)
12.60 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.21 mg
Niacyna
2.17 mg
1.35 mg
Foliany
86.67 µg (mcg)
53.74 µg (mcg)
Beta karoten
2290.04 µg (mcg)
1419.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Na 100g
Na porcję
(62g)
Sód
319.26 mg
197.94 mg
Potas
159.21 mg
98.71 mg
Wapń
130.97 mg
81.20 mg
Fosfor
100.80 mg
62.50 mg
Magnez
35.11 mg
21.77 mg
Żelazo
1.91 mg
1.19 mg
Cynk
0.91 mg
0.57 mg
Miedź
0.11 mg
0.07 mg
Mangan
0.49 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
270 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
5.87
Za 270 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser Feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.9% osób