Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
- Ciasto francuskie (270 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Ser Feta - pół kostki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane ząbki czosnku.
Gdy będą lekko rumiane, dodaj szpinak i odrobinę pieprzu.
Całość duś, aż szpinak zwiędnie.
Arkusz z ciastem francuskim rozwiń i podziel na małe kwadraty.
Na środek każdego wyłóż łyżkę szpinaku, a w środek wrzuć rozkruszoną fetę.
Rogi każdego kwadratu delikatnie złóż do środka.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej kwadraty.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Ciasto runo leśne
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto filo ze szpinakiem
-
Ciasto leśny mech z malinami
-
Tort leśny
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Ciasto szpinakowe z truskawkami
-
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
-
Ciasto ze szpinakiem
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to naprawdę fantastyczny pomysł na szybką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także jako przystawka na imprezy. Jest bardzo uniwersalna, do tego nie zawiera mięsa, więc będzie również świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą pozwala przygotować naprawdę fantastyczny posiłek, który nie tylko jest bardzo łatwy, ale również smaczny i pełen warzyw. Będzie wspaniałym sposobem na zwiększenie w codziennej diecie ilości liściastych warzyw, w tym wypadku akurat szpinaku. Szpinak, to warzywo, które można wykorzystywać naprawdę uniwersalnie, jednak bardzo często nie cieszy się dużą popularnością, ze względu na swój wygląd po obróbce, a także charakterystyczny smak. W tym przepisie dzięki połączeniu go z chrupiącym ciastem francuskim i słonym serem, tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Poza tym pozwala dostarczyć naprawdę sporo cennych składników prozdrowotnych. Choć przekąski na bazie gotowego ciasta francuskiego nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, można to zmienić. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki, a także dobrą obróbkę termiczną. W tym wypadku głównym składnikiem jest szpinak, który dostarcza sporo witaminy K, dbającej o krzepnięcie, a także kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Całość dopełnia ser feta, który jest źródłem białka, więc dba o zwiększone uczucie sytości po posiłku, a także dostarcza wapń, konieczny dla zdrowych kości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, by było naprawdę smaczne, a także szybkie w przygotowaniu, ten przepis świetnie się sprawdzi. Powstaje z niego fantastyczna przekąska, pełna aromatu. To świetny pomysł na podwieczorek, ale także przystawkę na imprezę. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie roślinnej, które poszukują inspiracji na pyszne i szybkie danie.
Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
To zdrowa przekąska, która dostarcza wapnia, białka i kwasu foliowego.
Energia i białka
(62g)
Węglowodany
(62g)
Tłuszcze
(62g)
Witaminy
(62g)
Składniki mineralne
(62g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.