Przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Zacznij od biszkoptu szpinakowego. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Zblenduj szpinak wraz z olejem.

Mikserem zmiksuj jajka połączone z 220 g cukru. Jak masa się połączy, dodaj masę szpinakową i cały czas miksuj.

Mąkę połącz z 2 łyżkami proszku do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj mikserem tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Wlej masę do blaszki. Piecz przez około 40 minut.

Gdy upieczesz biszkopt, ostudź go.

W tym czasie przygotuj galaretki.

2 opakowania galaretki truskawkowej oraz 2 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuść. Pomarańczową - w 400 ml gorącej wody. Truskawkową - w 600 ml gorącej wody. Galaretki ostudź.

Masa śmietankowa: ubij śmietankę z 30 g cukru. Jak galaretka będzie już powoli tężeć, dodaj do niej 3 łyżki śmietanki i zamieszaj łyżką. Do reszty ubitej śmietanki dodaj galaretkę i bardzo krótko mieszaj mikserem, by całość się połączyła (nie dłużej).

Jak biszkopt będzie zimny, przekrój go na pół. Jeden biszkopt zostaw w blaszce.

Połową kremu śmietankowego posmaruj jeden biszkopt. Odstaw do lodówki.

Galaretka z truskawkami: umyj truskawki, pozbądź się szypułek, pokrój na mniejsze kawałki.

Truskawki wyłóż na masie śmietankowej, wlej na nią tężejącą (nielejącą!) galaretkę.

Wstaw ciasto do lodówki. Galaretka musi dobrze stężeć.

Jak galaretka truskawkowa stężeje, możesz posmarować na niej resztę kremu śmietankowego.

Pozostały biszkopt pokrusz i wyłóż na wierzch.

Ciasto ponownie odstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.

Ciasto szpinakowe z truskawkami
Ciasto szpinakowe z truskawkami
Koszt przygotowania dania
37.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Ciasto szpinakowe z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście szpinakowym z truskawkami

To pyszne ciasto szpinakowe z truskawkami smakuje obłędnie, a ponadto wygląda znakomicie. Inaczej bywa nazywane jako ciasto mech z truskawkami. Szpinakowy biszkopt, pomarańczowa bita śmietana, truskawki w galaretce – to są składowe, z których zrobione jest ciasto. Przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami to dobry pomysł na tort. Ma piękne kolory: zielony, biały i czerwony. Szpinaku w nim nie czuć. Ciasto jest delikatne i dobre - idealnie słodkie. Zobacz, jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami.

Ciasto szpinakowe z truskawkami to pyszny wypiek, który przypomina ciasto mech z truskawkami. Ciasto szpinakowe z truskawkami od tradycyjnego ciasta mech z truskawkami różni się tym, że ciasto mech ma wygląd „kopca”, masę zrobioną z mascarpone, nie ma galaretki, posypane jest z wierzchu granatem. Przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami jest dobry na każdą okazję. Jest fajnym pomysłem na niedzielny deser, jak i na większe imprezy. Jak zrobisz ciasto szpinakowe z truskawkami, zachwycisz wszystkich. Na pewno będą zdziwieni, że ciasto ma dodatek szpinaku. Jego wcale nie czuć w cieście.

Potrzebny Ci pomysł na pyszne ciasto szpinakowe z truskawkami? Oto dobry przykład ciasta, które jest bardzo dobre w smaku. Jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami? Zacznij od nagrzania piekarnika i wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Na początku zrób biszkopt szpinakowy. Zblenduj szpinak z olejem. Do przepisu na ciasto szpinakowe z truskawkami, szpinak może być świeży lub mrożony. W misce zmiksuj jajka z cukrem, dodawaj masę szpinakową, a następnie mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Gładką masę wlej do blaszki i piecz do suchego patyczka. To zajmie około 40 minut. Biszkopt ostudź. Gdy biszkopt piecze się, zalej 2 galaretki truskawkowe 600 ml, a 2 pomarańczowe – 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, by stały się klarowne. Ostudź, powinny lekko tężeć. Gdy galaretka pomarańczowa będzie zimna, zacznij robić bitą śmietanę. Śmietankę ubij z cukrem. Dodaj do zimnej galaretki trochę śmietanki i wymieszaj. Następnie do śmietanki dodaj całą galaretkę i zmiksuj (wyłącznie do połączenia). Zimny biszkopt przekrój na pół, włóż do blaszki jeden płat, posmaruj połową masy śmietankowej. Wstaw do lodówki. Przygotowane truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na masę śmietankową. Gdy galaretka truskawkowa będzie tężała, zalej nią truskawki. Odstaw do lodówki. Jak galaretka stężeje, posmaruj ostatnią częścią bitej śmietany. Drugi płat biszkoptu pokrusz i wyłóż na wierzch. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wartości odżywcze ciasta szpinakowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
295.43 kcal
517.00 kcal
Białko
4.56 g
7.97 g

Węglowodany w cieście szpinakowym z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
33.18 g
58.07 g
Węglowodany przyswajalne
32.44 g
56.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
16.05 g
28.08 g
Tłuszcze nasycone
8.72 g
15.26 g
Tłuszcze nienasycone
7.33 g
12.82 g
Cholesterol
32.06 mg
56.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto szpinakowe z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
19.89 mg
34.81 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta szpinakowego z truskawkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście szpinakowym z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta szpinakowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta szpinakowego z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
120 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
185 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 185 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka krupczatka
360 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 360 g
Śmietanka kremowa 30%
660 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
9.90
Za 660 g
Galaretka
308 g
4 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
7.39
Za 308 g
Truskawki
450 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 450 g
Koszt składników
54.70
Jak oceniasz przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób