Przepis na tort leśny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Szpinak rozmroź przed przygotowaniem ciasta.

Szpinak zblenduj na gładką masę.

Do miski wbij jajka.

Wsyp 150 g cukru i ubij na sztywną pianę.

Wlej olej i zmiksuj.

Dodaj szpinak i zmiksuj do połączenia składników.

Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź biszkopt i przekrój na dwa blaty jeden z nich powinien mieć grubość około 2 cm.

Cieńszy blat pokrusz w dłoniach.

W misce umieść serek mascarpone, wlej śmietanę i dodaj 100 g cukru.

Zmiksuj do powstania sztywnej masy.

Na ciasto wyłóż krem i dżem jagodowy.

Wierzch ciasta posyp kruszonką z ciasta.

Udekoruj ciasto malinami.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Tort leśny udekorowany malinami oraz borówkami.
Tort leśny
Koszt przygotowania dania
49.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
738 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Tort leśny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie leśnym

Tort leśny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Szpinakowy biszkopt ma piękny zielony kolor i świetnie prezentuje się na talerzu. Domowy tort jest bardzo kremowy i ma delikatny smak. Tort sprawdzi się podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Przepis na tort leśny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, szpinak mrożony, proszek do pieczenia, serek mascarpone, śmietana kremówka, dżem jagodowy, maliny.

Jak zrobić tort leśny? Szpinak rozmroź przed przygotowaniem ciasta. Szpinak zblenduj na gładką masę. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij na sztywną pianę. Wlej olej i zmiksuj. Dodaj szpinak i zmiksuj do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź biszkopt i przekrój na dwa blaty jeden z nich powinien mieć grubość około 2 cm. Cieńszy blat pokrusz w dłoniach. W misce umieść serek mascarpone, wlej śmietanę i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania sztywnej masy. Na ciasto wyłóż krem i dżem jagodowy. Wierzch ciasta posyp kruszonką z ciasta. Udekoruj ciasto malinami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując: smaczny tort sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Domowy tort można podać na mniej lub bardziej uroczyste okazje. Najlepszy tort jest bardzo delikatny i ma piękny kolor. Wiesz już, jak zrobić mech na tort wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.

Wartości odżywcze tortu leśnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
278.65 kcal
738.43 kcal
Białko
5.22 g
13.84 g

Węglowodany w torcie leśnym

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
27.57 g
73.06 g
Węglowodany przyswajalne
26.65 g
70.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
2.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
16.41 g
43.48 g
Tłuszcze nasycone
11.76 g
31.17 g
Tłuszcze nienasycone
4.65 g
12.31 g

Składniki mineralne w przepisie na tort leśny

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
29.93 mg
79.30 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
85.54 mg
226.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
4.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu leśnego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie leśnym

Lista alergenów dla tortu leśnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu leśnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Dżem porzeczkowy
200 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
67.10
Jak oceniasz przepis na tort leśny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób