Ciasto ze szpinakiem i galaretką

Opublikowano: 19.06.2022 r., 16:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielone ciasto ze szpinakiem
Ciasto ze szpinakiem i galaretką
Ciasto ze szpinakiem i galaretką to doskonały pomysł na deser, który doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
830 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (400 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Szpinak (300 g)
  • Galaretka - 2 sztuki (150 g)
  • Borówka amerykańska (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Żelatyna (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, metalowe sito

Przepis na ciasto ze szpinakiem i galaretką krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Szpinak zmiksuj z połową oleju na jednolitą masę.

Mąką przesiej z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki.

Jajka zmiksuj z dodatkiem cukru białego oraz cukru wanilinowego na jednolitą masę.

Następnie ubite jajka dodaj do szpinaku i miksuj na niskich obrotach.

Na koniec masę połącz z mąką.

Masę szpinakową przelej do blaszki do pieczenia i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto ostudź i zetnij jego wierzch.

Galaretkę zalej trzema szklankami wrzącej wody, wymieszaj i pozostaw do delikatnego stężenia.

Do galaretki dodaj borówki, wymieszaj i wylej na ciasto szpinakowe.

Następnie ciasto wstaw do lodówki i przygotuj masę śmietanową.

Żelatynę rozpuść w 75 ml wrzącej wody i pozostaw do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę zmiksuj z dodatkiem mascarpone na gęsty krem.

Następnie do masy dodaj cukier puder, powoli dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj.

Gotowy krem wyłóż na ciasto, jego wierzch posyp kawałkami pozostałego ciasta szpinakowego.

Ciasto możesz udekorować świeżymi borówkami.

Gotowe ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze szpinakiem i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze szpinakiem i galaretką

Ciasto ze szpinakiem i galaretką to doskonały pomysł na smaczny deser. Ciasto na bazie szpinaku doskonale smakuje jako dodatek do kawy oraz herbaty. Szybkie i dobre ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto ze szpinakiem i galaretką jest podobne w wykonaniu do leśnego mchu, jednak dodatkowo występuje w nim galaretka z owocami. Przepis na ciasto ze szpinakiem i galaretką jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, szpinak, galaretka, borówka amerykańska, śmietanka 30%, serek mascarpone, cukier puder oraz żelatyna.

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem i galaretką? Szpinak zmiksuj z połową oleju na jednolitą masę. Mąką przesiej z proszkiem do pieczenia do osobnej miseczki. Jajka zmiksuj z dodatkiem cukru białego oraz cukru wanilinowego na jednolitą masę. Następnie ubite jajka dodaj do szpinaku i miksuj na niskich obrotach. Na koniec masę połącz z mąką. Masę szpinakową przelej do blaszki do pieczenia i całość piecz w piekarniku. Gotowe ciasto ostudź i zetnij jego wierzch. Galaretkę zalej trzema szklankami wrzącej wody, wymieszaj i pozostaw do delikatnego stężenia. Do galaretki dodaj borówki, wymieszaj i wylej na ciasto szpinakowe. Następnie ciasto wstaw do lodówki i przygotuj masę śmietanową. Śmietanę kremówkę zmiksuj z dodatkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie do masy dodaj cukier puder, powoli dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na ciasto, jego wierzch posyp kawałkami pozostałego ciasta szpinakowego. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Szpinak stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim żelazo, które spożywane w odpowiedniej ilości Wypływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (czyli te pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane, dlatego warto zadbać o jego podaż również z produktów zwierzęcych.

Podsumowując pyszne ciasto ze szpinakiem i galaretką świetnie sprawdzi się jako smaczny deser, który możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis jest bardzo prosty i stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Alergeny w cieście ze szpinakiem i galaretką

Lista alergenów dla ciasta ze szpinakiem i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta ze szpinakiem i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ze szpinakiem i galaretką to doskonała propozycja na pyszny deser. Przepis świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
276.94
830.82
Białko (g)
4.63
13.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
28.81
86.42
Węglowodany przyswajalne (g)
27.86
83.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.89
47.66
Tłuszcze nasycone (g)
10.74
32.23
Tłuszcze nienasycone (g)
5.14
15.43
Cholesterol (mg)
36.25
108.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
25.94
77.81
Wapń (mg)
49.81
149.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
5.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze szpinakiem i galaretką 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze szpinakiem i galaretką

Koszt składników
76.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Galaretka
150 g
2 sztuki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Koszt składników
76.60