Tacu tacu

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tacu Tacu na talerzu
Tacu Tacu
Tacu Tacu jest to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Charakteryzuje się wykorzystaniem resztek z lodówki pozostałych z poprzednich dni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
468 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ryż jaśminowy (500 g)
  • Fasola konserwowa (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (70 g)
  • Pomidor - 1 duża sztuka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tacu tacu krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Na patelni rozpuść masło klarowane, podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Dodaj oregano, posiekaną papryczkę chilli, pomidora pokrojonego w kostkę i kurkumę.

Duś na wolnym ogniu przez chwilę, dodaj na patelnię fasolę z puszki i rozciśnij ją delikatnie.

Następnie dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na 15 minut do połączenia smaków.

Z masy uformuj owalne kotlety i usmaż na rozgrzanym maśle.

Usmaż jajko sadzone.

Podawaj kotlety z jajkiem na wierzchu.

Jak oceniasz przepis na tacu tacu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat tacu tacu

Tacu Tacu to danie pochodzące z Peru. Można je nazwać daniem z resztek, gdyż do jego przygotowania wykorzystać można różne składniki, które akurat masz w lodówce. Przepis pochodzi od niewolników, którzy chcąc zaspokoić głód łączyli różne składniki, aż powstało to pyszne danie. Jego bazą jest ryż i fasola z puszki, reszta dodatków zależy wyłącznie od tego co znajduje się w twojej lodówce. Do przygotowania tego pyszne dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż, fasola z puszki, cebula, czosnek, masło klarowane, papryczka chilli ostra, pomidor, oregano, sól, pieprz, jajko.

Jak zrobić tacu tacu? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Fasolę z puszki użyj, jeśli chcesz skrócić czas przygotowania dania. Na patelni rozpuść masło klarowane, podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj oregano, posiekaną papryczkę chilli, pomidora pokrojonego w kostkę i kurkumę. Duś na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj na patelnię fasolę z puszki i rozciśnij ją delikatnie, dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na 15 minut do połączenia smaków. Formuj owalne kotlety i usmaż na rozgrzanym maśle. Usmaż jajko sadzone. Podawaj kotlety z jajkiem na wierzchu. Możesz podać danie z zieloną sałatą i dodatkami.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Jest on również źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci, aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.

Podsumowując pyszne danie pozwoli na wykorzystanie wielu składników, które zostały w lodówce. Możesz je podać ze smażonym lub gotowanym mięsem, rybą lub stekiem. Danie jest smaczne i zawiera niezbędne składniki mineralne.

Alergeny w tacu tacu

Lista alergenów dla tacu tacu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tacu tacu

na 100g gotowej potrawy

Tacu tacu to danie zawierające przede wszystkim węglowodany. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ważne jest także to iż zawiera rośliny strączkowe, które są dobrym źródłem białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
208.14
468.31
Białko (g)
4.79
10.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
33.17
74.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
5.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
6.28
14.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
8.66
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
5.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
109.10
245.48
Szacunkowy indeks glikemiczny tacu tacu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tacu tacu

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Fasola konserwowa
300 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
38.50