Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Do osobnego naczynia rozbij jajka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ubij na gładką masę za pomocą miksera.

W międzyczasie delikatnie dodawaj mąkę.

Połowę masy ciasta wlej na wysmarowaną wcześniej odrobiną tłuszczu (może to był masło lub margaryna) formę do pieczenia o średnicy 20-25 cm.

Do pozostałej masy dodaj wcześniej pokrojone jabłka i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.

Pozostałą masę wlej do formy.

Piecz szarlotkę przez około 40 minut w 180 stopniach.

pieczona szarlotka z jabłkami w tle, wokół laski cynamonu i anyż
Szarlotka na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
12.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
456 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Szarlotka na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce na biszkopcie

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Szarlotka na biszkopcie w tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszny jabłecznik na biszkopcie idealnie sprawdzi się podana na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić być klasyczna wersja jabłecznika stała się bardziej lekka i delikatna? Oczywiście, że tak! Zamieńmy kruche warstwy ciasta delikatnym, puszystym biszkoptem połączonym z dowolną odmianą polskich jabłek otrzymując nowoczesną szarlotkę na biszkopcie. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich rożni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.

Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie? Nic trudnego, przekonaj się sam!

Poznaj przepis na szarlotkę na biszkopcie taką jak kiedyś w nowoczesnej wersji.

Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
228.22 kcal
456.44 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
36.04 g
72.09 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
34.91 g
69.81 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.67 mg
67.33 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na biszkopcie 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce na biszkopcie

Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szarlotki na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.20
Jak oceniasz przepis na szarlotkę na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób