Szarlotka na biszkopcie
- Jabłko - 4 sztuki (1000 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do osobnego naczynia rozbij jajka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ubij na gładką masę za pomocą miksera.
W międzyczasie delikatnie dodawaj mąkę.
Połowę masy ciasta wlej na wysmarowaną wcześniej odrobiną tłuszczu (może to był masło lub margaryna) formę do pieczenia o średnicy 20-25 cm.
Do pozostałej masy dodaj wcześniej pokrojone jabłka i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
Pozostałą masę wlej do formy.
Piecz szarlotkę przez około 40 minut w 180 stopniach.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki na biszkopcie
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.
Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Szarlotka na biszkopcie w tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszny jabłecznik na biszkopcie idealnie sprawdzi się podana na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić być klasyczna wersja jabłecznika stała się bardziej lekka i delikatna? Oczywiście, że tak! Zamieńmy kruche warstwy ciasta delikatnym, puszystym biszkoptem połączonym z dowolną odmianą polskich jabłek otrzymując nowoczesną szarlotkę na biszkopcie. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich rożni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.
Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie? Nic trudnego, przekonaj się sam!
Poznaj przepis na szarlotkę na biszkopcie taką jak kiedyś w nowoczesnej wersji.
Alergeny w szarlotce na biszkopcie
Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.