Szarlotka na biszkopcie

Opublikowano: 19.10.2021 r., 21:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z cynamonem i anyżem
Szarlotka na biszkopcie
Znana zapewne przez wszystkich, tradycyjna szarlotka teraz w nowoczesnym wydaniu. Poznaj przepis na aromatyczną szarlotkę na biszkopcie i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
456 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko - 4 sztuki (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na szarlotkę na biszkopcie krok po kroku

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Do osobnego naczynia rozbij jajka, dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Ubij na gładką masę za pomocą miksera.

W międzyczasie delikatnie dodawaj mąkę.

Połowę masy ciasta wlej na wysmarowaną wcześniej odrobiną tłuszczu (może to był masło lub margaryna) formę do pieczenia o średnicy 20-25 cm.

Do pozostałej masy dodaj wcześniej pokrojone jabłka i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.

Pozostałą masę wlej do formy.

Piecz szarlotkę przez około 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat szarlotki na biszkopcie

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Tradycyjny jabłecznik to nic innego jak prosta i pyszna kombinacja polskich kwaśnych jabłek z warstwami kruchego ciasta, cynamonu i cukru pudru. Często z dodatkiem goździków i przypraw korzennych. Szarlotka na biszkopcie w tymi dodatkami jeszcze bardziej wciągnie Cię w jesienny klimat. Sposób podania, rodzaje dodatków i przypraw, na które się zdecydujesz zależy od Twojej fantazji. Możesz postawić na klasyczną wersję jabłek z cynamonem ale możesz zaszaleć i dodać swoje indywidualne dodatki (bita śmietana, lody waniliowe, laska wanilii). Nowoczesna wersja na pyszny jabłecznik na biszkopcie idealnie sprawdzi się podana na ciepło posypana cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jednak czy da się sprawić być klasyczna wersja jabłecznika stała się bardziej lekka i delikatna? Oczywiście, że tak! Zamieńmy kruche warstwy ciasta delikatnym, puszystym biszkoptem połączonym z dowolną odmianą polskich jabłek otrzymując nowoczesną szarlotkę na biszkopcie. W tej kwestii nie musisz trzymać się przepisu, możesz wybrać swój ulubiony gatunek jabłek, każda odmiana będzie dobra. Każdy z nich rożni się swoją wyjątkowością. Jedne są bardziej twarde inne delikatnie chrupiące a jeszcze inne nieziemsko słodkie.

Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie? Nic trudnego, przekonaj się sam!

Poznaj przepis na szarlotkę na biszkopcie taką jak kiedyś w nowoczesnej wersji.

Alergeny w szarlotce na biszkopcie

Lista alergenów dla szarlotki na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
228.22
456.44
Białko (g)
4.82
9.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
36.04
72.09
Węglowodany przyswajalne (g)
34.91
69.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.34
14.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
2.56
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
12.12
Cholesterol (mg)
38.60
77.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
3.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.88
81.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
33.67
67.33
Potas (mg)
130.96
261.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.13
66.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
71.18
142.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.20
26.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
3.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na biszkopcie 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki na biszkopcie

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
28.20