Suszone jabłka w piekarniku
- Jabłko (1000 g)
Przepis na suszone jabłka w piekarniku krok po kroku
Jabłka umyj dokładnie jeśli będziesz suszyć ze skórką. Jeśli chcesz suszyć bez skórki obierz jabłka.
Za pomocą drylownicy usuń gniazda nasienne jabłek.
Jabłka pokrój w plasterki grubości około 1,5 mm.
Plasterki jabłek rozłóż równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka susz w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat suszonych jabłek w piekarniku
Suszone jabłka w piekarniku to jedna z propozycji na wyśmienite, suszone owoce, które możesz przygotować w domu. Stanowią wyśmienitą przekąskę, dodatek do dań, a nawet dekorację.
Suszenie jabłek w piekarniku to jedna z metod suszenia owoców. Do tego celu można wykorzystać także suszarkę spożywczą lub nawet ciepło kaloryfera. Proces wydaje się łatwy i każdy pomyśli sobie, a co w tym takiego trudnego. Jednak łatwo spalić, zbrązowić lub nie do końca wysuszyć plasterki jabłek. Jak się robi suszone jabłka? Jabłka należy pokroić w plasterki równej grubości, ułożyć na blaszce i suszyć w piekarniku w odpowiedniej temperaturze przez odpowiedni czas. Suszenie jabłek z termoobiegiem przyspiesza suszenie, jednak należy uważać, ponieważ przy użyciu funkcji termoobiegu należy zmniejszyć temperaturę o 20 stopni aby nie przypiec za mocno jabłek. Jabłka powinny zostać lekko wilgotne w środku jednak nie na tyle aby jabłka szybko się psuły. Suszenie jest jedną z najstarszych form utrwalania trwałości żywności. Dlatego tak ważne jest aby jabłka zostały wysuszone do odpowiedniego poziomu zawartości wody by móc przechowywać je odpowiednio długo. Jabłka suszone są świetnym dodatkiem do deserów, przygotujesz z ich użyciem wyśmienity kompot, ale także możesz wykorzystać je jako pyszną i zdrową przekąskę. Z dodatkiem orzechów, naturalnego jogurtu skyr będą stanowić pełnowartościowy posiłek. Suszone jabłka sprawdzą się także dla dzieci jako zamiennik słodkich przekąsek lub słonych chipsów. Przepis na suszone jabłka w piekarniku jest łatwy, wymaga jedynie odpowiedniej obserwacji przebiegu procesu suszenia. A jak zrobić suszone jabłka dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie proces przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Suszone jabłka w piekarniku wykorzystasz na wiele różnych sposobów, od deserów, przez kompot aż do dań słonych. Suszone jabłka stanowią także wyjątkową dekorację, włożone do słoika lub szklanej miseczki i postawione na blacie, lub stole będą wyjątkowo upiększać Twój dom.
Alergeny w suszonych jabłkach w piekarniku
Lista alergenów dla suszonych jabłek w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na suszone jabłka w piekarniku
Wartości odżywcze suszonych jabłek w piekarniku
Suszone jabłka w piekarniku to wyśmienita przekąska lub dodatek do potraw. Mają one niski indeks glikemiczny i zawierają sporo błonnika dzięki czemu są zdrową przekąską.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.