Surówka ze świeżej kapusty

Opublikowano: 05.11.2021 r., 12:47 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża kapusta w surówce
Surówka ze świeżej kapusty
Lekka i delikatna surówka ze świeżej kapusty, którą robi się ekspresowo na pewno nie jeden az przyda się jako dodatek do dania głównego. Poznaj przepis.
Przygotowanie 20 min
48 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Młoda kapusta - 1/2 główki (250 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 garść (20 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżeczki (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę ze świeżej kapusty krok po kroku

Kapustę przetnij na pół, usuń głąb.

Drobno poszatkuj połowę główki kapusty.

Wymieszaj ze startą na tarce marchewką i drobno pokrojoną cebulą.

Skropl sałatę sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę ze świeżej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat surówki ze świeżej kapusty

Surówka ze świeżej kapusty to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań,

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania nie zawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre. Zatem jak zrobić surówkę ze świeżej białej kapusty? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i usuń głąb.

Włóż posiekaną kapustę do miski i dodaj do niej startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulkę.

Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Surówkę dokładnie wymieszaj i skropl sokiem z cytryny oraz dodaj oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw kapustę aby nabrała aromatu i nieco zmiękła. Surówka z młodej kapusty to szybka, smaczna i łatwa propozycja jako dodatek do obiadu. Co ważne jest to bardzo tania opcja. Oczywiście zależy od sklepu i regionu ale nie zapłacisz za nią więcej niż 5 zł za kg.

Surówka ze świeżej kapusty ostatnio zyskała na popularności w większości restauracji szczególnie z kuchnią orientalną można spotkać się z ją jako dodatkiem do dań.

Skoro już znasz przepis na surówkę ze świeżej kapusty teraz Twoja kolej. Przygotuj surówkę, która jest niezwykle dobra i szybka do swojego ulubionego dania.

Alergeny w surówce ze świeżej kapusty

Lista alergenów dla surówki ze świeżej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę ze świeżej kapusty

Wartości odżywcze surówki ze świeżej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Kapusta to bomba witaminowa, zawiera duże ilości witaminy C dlatego warto wykorzystywać ją do surówek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
65.25
48.94
Białko (g)
1.18
0.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
7.20
5.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.94
3.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
4.02
3.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
2.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
2.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
209.94
157.46
Witamina B6 (mg)
0.12
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.39
18.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.78
0.59
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.04
Ryboflawina (mg)
0.05
0.04
Niacyna (mg)
0.42
0.32
Foliany (µg (mcg))
34.87
26.15
Beta karoten (µg (mcg))
1932.33
1449.25
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
27.79
20.84
Potas (mg)
214.06
160.54
Wapń (mg)
39.42
29.57
Fosfor (mg)
28.85
21.63
Magnez (mg)
12.69
9.52
Żelazo (mg)
0.61
0.46
Cynk (mg)
0.21
0.16
Miedź (mg)
0.04
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki ze świeżej kapusty 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki ze świeżej kapusty

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
250 g
1/2 główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 garść
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
2 łyżeczki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
41.00