Surówka ze świeżej kapusty
- Młoda kapusta - 1/2 główki (250 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 garść (20 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki (10 ml)
Przepis na surówkę ze świeżej kapusty krok po kroku
Kapustę przetnij na pół, usuń głąb.
Drobno poszatkuj połowę główki kapusty.
Wymieszaj ze startą na tarce marchewką i drobno pokrojoną cebulą.
Skropl sałatę sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek.
Dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki ze świeżej kapusty
Surówka ze świeżej kapusty to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań,
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów ale także do dań bez mięsnych. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania nie zawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.
Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre. Zatem jak zrobić surówkę ze świeżej białej kapusty? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i usuń głąb.
Włóż posiekaną kapustę do miski i dodaj do niej startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną cebulkę.
Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Surówkę dokładnie wymieszaj i skropl sokiem z cytryny oraz dodaj oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw kapustę aby nabrała aromatu i nieco zmiękła. Surówka z młodej kapusty to szybka, smaczna i łatwa propozycja jako dodatek do obiadu. Co ważne jest to bardzo tania opcja. Oczywiście zależy od sklepu i regionu ale nie zapłacisz za nią więcej niż 5 zł za kg.
Surówka ze świeżej kapusty ostatnio zyskała na popularności w większości restauracji szczególnie z kuchnią orientalną można spotkać się z ją jako dodatkiem do dań.
Skoro już znasz przepis na surówkę ze świeżej kapusty teraz Twoja kolej. Przygotuj surówkę, która jest niezwykle dobra i szybka do swojego ulubionego dania.
Alergeny w surówce ze świeżej kapusty
Lista alergenów dla surówki ze świeżej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę ze świeżej kapusty
Wartości odżywcze surówki ze świeżej kapusty
Kapusta to bomba witaminowa, zawiera duże ilości witaminy C dlatego warto wykorzystywać ją do surówek.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.