Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
- Kapusta kiszona (300 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (170 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem krok po kroku
Marchew obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść ją w misce.
Kapustę kiszoną odciśnij z wody, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do marchewki.
Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do marchewki i kapusty.
Do miski z warzywami dodaj olej rzepakowy i przeprawy, całość dokładnie wymieszaj.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i ryb. Jest to surówka, która dosatzcy do naszego organizmu wielu cennych składników pokarmowych i małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do jej zrobienia to kiszona kapusta z jabłkiem, marchew olej rzepakowy oraz przyprawy (sól i pieprz). Co dodać jeszcze do surówki aby wzbogacić ją w składniki mineralne i witaminy? Surówkę możesz przygotować także z cebulą.
Pyszna surówka z kapusty kiszonej i jabłka jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Jeśli wybierzemy słodkie odmiany jabłka to przełamie ono trochę kwaśny smak kapusty. Kapusta kiszona przygotowywana jest z drobno poszatkowanej białej kapusty poddanej procesowi fermentacji. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, który odpowiada za kwaśny smak kiszonej kapusty. Kapusta kiszona jest produktem niskokalorycznym o wielu wartościach odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę C, wapń, fosfor, witaminę, karotenoidy, bakterie Lactobacillus (odpowiedzialne za rozkład cukrów w kwas mlekowy) oraz fitoncydy. Zalecane jest spożywanie kapusty kiszonej w okresie jesienno-zimowym (jednym powodem jest obecność w niej witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność, a z drugiej strony ograniczona dostępność do świeżych warzyw i owoców). Im chłodniej tym dłużej możemy przechowywać ten produkt - dobrze ukiszona kapusta może przeleżeć nawet 3 miesiące w odpowiedniej temperaturze.
Podsumowując surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka to doskonały wybór na dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Świetnie sprawdzi się również w jadłospisie osób odchudzających się, ponieważ jest to danie dostarczające niewielkiej ilości kalorii a sporej wartości odżywczej.
Alergeny w surówce z kiszonej kapusty z jabłkiem
Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem
Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.