Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem

Opublikowano: 19.04.2021 r., 22:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kiszonej kapusty, jabłko
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to idealna propozycja na smaczną surówkę obiadową. Idealnie dopełni posiłek, ponieważ jest bardzo smaczna. Każdy poprosi o dokładkę.
Przygotowanie 15 min
154 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (170 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem krok po kroku

Marchew obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach, umieść ją w misce.

Kapustę kiszoną odciśnij z wody, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do marchewki.

Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do marchewki i kapusty.

Do miski z warzywami dodaj olej rzepakowy i przeprawy, całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i ryb. Jest to surówka, która dosatzcy do naszego organizmu wielu cennych składników pokarmowych i małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do jej zrobienia to kiszona kapusta z jabłkiem, marchew olej rzepakowy oraz przyprawy (sól i pieprz). Co dodać jeszcze do surówki aby wzbogacić ją w składniki mineralne i witaminy? Surówkę możesz przygotować także z cebulą.

Pyszna surówka z kapusty kiszonej i jabłka jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Jeśli wybierzemy słodkie odmiany jabłka to przełamie ono trochę kwaśny smak kapusty. Kapusta kiszona przygotowywana jest z drobno poszatkowanej białej kapusty poddanej procesowi fermentacji. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, który odpowiada za kwaśny smak kiszonej kapusty. Kapusta kiszona jest produktem niskokalorycznym o wielu wartościach odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę C, wapń, fosfor, witaminę, karotenoidy, bakterie Lactobacillus (odpowiedzialne za rozkład cukrów w kwas mlekowy) oraz fitoncydy. Zalecane jest spożywanie kapusty kiszonej w okresie jesienno-zimowym (jednym powodem jest obecność w niej witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność, a z drugiej strony ograniczona dostępność do świeżych warzyw i owoców). Im chłodniej tym dłużej możemy przechowywać ten produkt - dobrze ukiszona kapusta może przeleżeć nawet 3 miesiące w odpowiedniej temperaturze.

Podsumowując surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka to doskonały wybór na dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Świetnie sprawdzi się również w jadłospisie osób odchudzających się, ponieważ jest to danie dostarczające niewielkiej ilości kalorii a sporej wartości odżywczej.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty z jabłkiem

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
77.48
154.97
Białko (g)
0.69
1.38
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.59
15.18
Węglowodany przyswajalne (g)
4.99
9.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
5.19
Glukoza (g)
0.60
1.20
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.75
3.50
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.15
10.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.89
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
9.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.31
6.61
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
2.80
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
140.52
281.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.02
32.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1391.92
2783.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
342.57
685.13
Potas (mg)
166.67
333.33
Wapń (mg)
22.20
44.40
Fosfor (mg)
18.67
37.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.92
19.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
1.64
Cynk (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
170 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 170 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
15.00