Sos słodko kwaśny przepis do słoików
- Marchewka (90 g)
- Ananas (320 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (110 g)
- Cebula (150 g)
- Ocet winny (45 ml)
- Cukier trzcinowy (45 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (75 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Czosnek (5 g)
Przepis na sos słodko kwaśny przepis do słoików krok po kroku
Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.
Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.
Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.
Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.
Na koniec dodaj do sosu ocet i skrobię ziemniaczaną. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.
Sos przełóż do słoików i ostudź.
W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiki, podgrzewaj przez 30 minut, a następnie ostudź.
Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików
Sos słodko kwaśny przepis do słoików to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają naprawdę proste, ale również ciekawe dodatki. Ten sos odmieni każde danie. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować to pyszne i aromatyczne danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików, który będzie smaczny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest błyskawiczny, a jego aromat sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie. Ten domowy sos świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryżu. Razem tworzą przepyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje i syci na długo. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek. Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak.
Przepis na sos słodko kwaśny do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek, który sprawdzi się na zimę. Idealnie sprawdza się do obiadu. To najlepszy wybór na co dzień. Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Wszystko za sprawą pysznego imbiru, ostrego czosnku i octu. Tak skomponowany sos idealnie pasuje do mięsa, a także ryżu czy chińskiego makaronu. Ten przepis na sos słodko kwaśny jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużej wprawy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, które zaczynają dopiero swoją przygodę w kuchni. Sos można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ta receptura pokaże ci jak przygotować niesamowity dodatek do obiadu w ekspresowym tempie.
Alergeny w sosie słodko kwaśnym przepisie do słoików
Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(279g)
Węglowodany
(279g)
Tłuszcze
(279g)
Witaminy
(279g)
Składniki mineralne
(279g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.