Sos słodko kwaśny przepis do słoików

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodko-kwaśny sos w garnuszku
Sos słodko kwaśny przepis do słoików
Sos słodko kwaśny przepis do słoików to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają naprawdę proste, ale również ciekawe dodatki. Ten sos odmieni każde danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
155 kcal
Kcal w porcji
279 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (90 g)
  • Ananas (320 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (110 g)
  • Cebula (150 g)
  • Ocet winny (45 ml)
  • Cukier trzcinowy (45 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (75 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na sos słodko kwaśny przepis do słoików krok po kroku

Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.

Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.

Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.

Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.

Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.

Na koniec dodaj do sosu ocet i skrobię ziemniaczaną. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.

Sos przełóż do słoików i ostudź.

W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiki, podgrzewaj przez 30 minut, a następnie ostudź.

Jak oceniasz przepis na sos słodko kwaśny przepis do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików

Sos słodko kwaśny przepis do słoików to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają naprawdę proste, ale również ciekawe dodatki. Ten sos odmieni każde danie. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować to pyszne i aromatyczne danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików, który będzie smaczny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest błyskawiczny, a jego aromat sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie. Ten domowy sos świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryżu. Razem tworzą przepyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje i syci na długo. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek. Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak.

Przepis na sos słodko kwaśny do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek, który sprawdzi się na zimę. Idealnie sprawdza się do obiadu. To najlepszy wybór na co dzień. Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Wszystko za sprawą pysznego imbiru, ostrego czosnku i octu. Tak skomponowany sos idealnie pasuje do mięsa, a także ryżu czy chińskiego makaronu. Ten przepis na sos słodko kwaśny jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużej wprawy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, które zaczynają dopiero swoją przygodę w kuchni. Sos można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ta receptura pokaże ci jak przygotować niesamowity dodatek do obiadu w ekspresowym tempie.

Alergeny w sosie słodko kwaśnym przepisie do słoików

Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(279g)
Energia (kcal)
55.87
155.88
Białko (g)
0.93
2.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(279g)
Węglowodany (g)
13.72
38.27
Węglowodany przyswajalne (g)
12.11
33.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(279g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.19
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.17
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ananas.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(279g)
Witamina A (µg (mcg))
103.38
288.43
Witamina B6 (mg)
0.16
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
61.58
171.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.52
1.46
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.68
1.91
Foliany (µg (mcg))
22.98
64.11
Beta karoten (µg (mcg))
1046.39
2919.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(279g)
Sód (mg)
11.48
32.02
Potas (mg)
197.06
549.79
Wapń (mg)
18.71
52.20
Fosfor (mg)
23.09
64.42
Magnez (mg)
11.13
31.05
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.27
Cynk (mg)
0.19
0.52
Miedź (mg)
0.08
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu słodko kwaśnego przepisu do słoików

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ananas
320 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 320 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
110 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet winny
45 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Cukier trzcinowy
45 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
47.50