Danie do słoików

danie do słoików

Dania do słoików robią nie tylko prepersi, którzy przygotowują się na kataklizm. Potrawy w słoikach to dobry sposób na domowe, własnoręcznie zrobione dania dla zapracowanych. Możemy zrobić więcej jedzenia i przechowywać je w słoikach w lodówce. Dania do słoików przydadzą się także na wyjazd w głuszę. Pasteryzować w słoikach można prawie wszystko. Jednak najbardziej praktyczne są szybkie i proste dania jednogarnkowe, które można po prostu podgrzać i zjeść. Dania mięsne należy pasteryzować i przechowywać do 2 miesięcy w lodówce lub tyndalizować do długiego przechowywania. Przykładem dań do słoików jest leczo, gulasze, kotlety lub klopsiki w sosie, mięsa w sosie z warzywami, fasolka po bretońsku, a także bigos i zupy.

Danie do słoików - polecane przepisy

Danie do słoików - pozostałe przepisy

Danie do słoików - przepisy na potrawy, które można zawekować

Po co robić dania do słoików, jeśli żywność jest łatwo dostępna? Nikogo nie trzeba przekonywać, że samodzielnie zrobione dania są zdrowsze, niż żywność wysokoprzetworzona dostępna w sklepach. Dlatego też warto poznać przepisy na pyszne i szybkie dania do słoików, dzięki czemu zaoszczędzimy czas, gdyż w każdej chwili możemy coś wyjąć z lodówki i zjeść. Przedstawiamy jakie dania można zrobić do słoików i jak należy je pasteryzować.

Dlaczego warto wiedzieć jak zrobić danie do słoików

Jak i po co przygotowujemy weki na zimę lub na zapas

W obecnych czasach, kiedy wszystko jest łatwo dostępne w sklepach, przepisy na potrawy do słoików odchodzą w niepamięć. Jednak istnieje nadal wiele przyczyn dla których warto przygotowywać weki, które przechowujemy na zimę lub na zapas.

Jeszcze do drugiej połowy XX wieku jadało się tylko produkty sezonowe, gdyż technologia upraw szklarniowych czy transportu warzyw i owoców na duże odległości nie była jeszcze rozwinięta. Dlatego też robiono przetwory z warzyw i owoców, aby cieszyć się nimi także zimą. Dopiero w drugiej połowie XX wieku upowszechniły się lodówki. Wcześniej konserwowano żywność przez suszenie, kopcowanie lub kiszenie. Ryby przechowywano w soli, zaś mięso peklowano lub suszono. Do przechowywania służyły beczki ustawione w wykopanych w gruncie ziemiankach, gdzie panowała niska temperatura. Ludzie potrafili nawet robić prymitywne lodówki przez umieszczanie brył lodu w ziemiankach. Przełomowy był początek XX wieku kiedy to opracowano metodę szczelnego zamykania żywności w słoikach i produkcji słoików, tzw. weków nazwanych tak od nazwiska ich wynalazcy. Dopiero pod koniec XX wieku zaczęto produkować wygodniejsze słoiki z zakrętką, tzw. twist-off. Pasteryzacja w słoikach umożliwia przechowywanie żywności przez miesiące, a nawet lata.

Wiele osób latem robi przetwory z owoców i warzyw, tak aby skorzystać z tańszych produktów sezonowych. Ponadto owoce i warzywa dojrzewające w słońcu są smaczniejsze i mają większą wartość odżywczą. Z letnich owoców robimy kompoty, dżemy, konfitury, soki i galaretki. Natomiast z warzyw robimy sałatki, przeciery pomidorowe oraz leczo.

Mniejszą popularnością cieszą się potrawy mięsne do słoików. Powodem jest większa trudność wykonania, większa możliwość zepsucia się i niebezpieczeństwo zatrucia. Kto przygotowuje dania do słoików? Robią to nie tylko prepersi i troskliwe mamy, które obdarowują daniami w słoikach swoje dzieci studiujące poza domem. Dania w słoikach przygotowują osoby, które preferują samodzielnie zrobione dania. Takie danie można przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, dzięki czemu w każdej chwili mamy gotowe danie pod ręką. Ważną grupą osób robiących dania do słoików są truckerzy i osoby wyjeżdżające w głuszę, pod namiot, w góry oraz kierowcy jadący w długie trasy.

Jakie potrawy można przygotować do słoików

W słoikach można pasteryzować prawie wszystko. Jednak na wyjazd w góry przygotowujemy przede wszystkim smaczne i proste dania jednogarnkowe, takie które można szybko podgrzać i zjeść. Najlepiej nadają się szybkie i proste dania mięsne, które zapewnią nam pełnowartościowy, pożywny posiłek w miejscu, gdzie trudno jest przygotować tradycyjny, wielodaniowy obiad.

Smaczne, proste i szybkie dania jednogarnkowe do słoików:

  • leczo mięsne i wegetariańskie,
  • bigos,
  • chilli con carne,
  • kotlety schabowe i klopsiki,
  • wieprzowina do chleba, tzw. tuszonka,
  • gulasze,
  • fasolka po bretońsku,
  • mięso w sosie z warzywami,
  • zupy,
  • makarony z sosem.

Jak pasteryzować weki do długiego przechowywania

Potrawy w słoikach, które będą długo przechowywane, należy pasteryzować, tak aby uniemożliwić psucie się produktów. Jest to szczególnie ważne w przypadku przetworów zawierających mięso, gdyż istnieje niebezpieczeństwo rozwinięcia się bakterii jadu kiełbasianego, które bytują w warunkach beztlenowych. Jad kiełbasiany jest groźną trucizną, która może wystąpić w konserwach i przetworach. Zatrucia zdarzają się niezwykle rzadko, jednak ważne jest, aby weki pasteryzować prawidłowo.

Dania przechowujemy w wekach lub słoikach twist off, które należy pasteryzować. Dania wytrawne z owoców i warzyw, wystarczy pasteryzować jednorazowo 15 - 30 minut. Najlepszym sposobem pasteryzacji jest gotowanie słoików w garnku z wodą. Słoiki typu twist-off można również pasteryzować w piekarniku.

Przetwory i danie zawierające mięso wymagają procesu tyndalizacji, czyli pasteryzacji przez 3 dni pod rząd. Pierwszego i drugiego dnia gotujemy co najmniej godzinę, zaś trzeciego dnia co najmniej pół godziny. Zazwyczaj przyjmuje się jednak gotowanie 2, 1 i 1 godzinę. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed spożyciem dania ze słoików należy gotować co najmniej 10 minut w temperaturze co najmniej 80 stopni.

Jeśli przygotowujemy danie do słoików tylko na wyjazd, w podróż samochodem lub na krótki pobyt w głuszy, wystarczy pasteryzować słoiki tylko raz przez około 30 minut. Należy jednak pamiętać, że tak przygotowane słoiki trzeba przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Przepisy na smaczne i ciekawe danie do słoików

Przepisy na smaczne, proste i szybkie potrawy do słoików

Prostym i łatwym daniem, które można zrobić do słoików, jest leczo. Danie w wersji wegetariańskiej wystarczy pasteryzować tylko raz. Jest to proste danie jednogarnkowe składające się z papryki, pomidorów, cukinii, podsmażonej cebuli i czosnku. Gotujemy i gorące wkładamy do słoików i pasteryzujemy.

Fajnym daniem na wyjazd są pulpety w sosie pomidorowym. Można je zjeść z pieczywem lub dodać azjatycki makaron czy kuskus, które wystarczy zalać wrzątkiem. Aby zrobić pulpety wykorzystujemy przepis na kotlety mielone, które gotujemy w wodzie z koncentratem pomidorowym, przyprawami, solą i pieprzem. Możemy również dodać warzywa, na przykład starte ogórki kiszone lub marchewkę z groszkiem. Wtedy danie dostarczy więcej witamin.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto