Danie do słoików - polecane przepisy
-
Powidło śliwkowe
Powidło śliwkowe to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wyrób owocowy. Powidło świetnie nadaje się do słoików na zimę. Można …
20 + 150 min łatwy 6 -
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. …
30 + 120 min średni 14 173 kcal -
Kiełbasa słoikowa
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Swojska kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się również …
25 + 90 min łatwy 15 144 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin, które często zawierają masę konserwantów. Jest też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu …
20 + 170 min średni 10 258 kcal
Danie do słoików - pozostałe przepisy
-
Leczo do słoików
Leczo do słoików to bardzo dobry pomysł na pyszne danie, które można zachować na zimę. Sprawdzony przepis na leczo gwarantuje …
30 + 40 min łatwy 10 198 kcal -
Mięso w słoiku z galaretką
Pyszne mięso w słoiku z galaretką to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Konserwa domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. …
30 + 180 min łatwy 10 650 kcal -
Fasolka szparagowa w słoiku
Fasolka szparagowa w słoiku jest niezwykle ciekawym pomysłem na przedłużenie ważności tego pysznego warzywa. Sezon na nią przypada latem, jednak …
20 + 15 min łatwy 10 -
Pasztet w słoiku
Pasztet w słoiku jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest to gotowany, mięsny pasztet, który bez problemu przygotujesz samodzielnie. Mimo że …
40 + 240 min średni 45 126 kcal -
Kapusta czerwona do słoików
Pyszna kapusta czerwona do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 124 kcal -
Ryba w zalewie octowej do słoika
Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, …
40 min łatwy 5
-
Przecier ogórkowy
Domowy przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w słoikach na zimę. Przecier z ogórków kiszonych bez problemu możemy …
30 min łatwy 10 -
Szczaw do słoików
Szczaw swój sezon ma na przełomie wiosny i lata. Wyglądem przypomina szpinak i często jest z nim mylony, ale smaku …
30 + 35 min średni 8 -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal -
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs …
30 min łatwy 10 43 kcal
-
Sos paprykowy do słoików
Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które wykorzystywane jest na wiele sposobów. Paprykę spożywa się na surowo, pieczoną, grillowaną. Z …
20 + 30 min łatwy 4 -
Surówka z białej kapusty do słoików
Surówka z białej kapusty do słoików to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy kochają przygotowywać przetwory. Wspaniale sprawdzi się na zimę, …
25 + 5 min łatwy 6 201 kcal -
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon …
30 + 105 min średni 7 94 kcal -
Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach
Fantastyczna sałatka z fasolką szparagową marynowaną w paprykowo-pomidorowym sosie. Jest to świetna propozycja na wyśmienitą sałatkę do słoika na zimę. …
20 + 50 min łatwy 20 97 kcal
Danie do słoików - przepisy na potrawy, które można zawekować
Po co robić dania do słoików, jeśli żywność jest łatwo dostępna? Nikogo nie trzeba przekonywać, że samodzielnie zrobione dania są zdrowsze, niż żywność wysokoprzetworzona dostępna w sklepach. Dlatego też warto poznać przepisy na pyszne i szybkie dania do słoików, dzięki czemu zaoszczędzimy czas, gdyż w każdej chwili możemy coś wyjąć z lodówki i zjeść. Przedstawiamy jakie dania można zrobić do słoików i jak należy je pasteryzować.
Dlaczego warto wiedzieć jak zrobić danie do słoików
Jak i po co przygotowujemy weki na zimę lub na zapas
W obecnych czasach, kiedy wszystko jest łatwo dostępne w sklepach, przepisy na potrawy do słoików odchodzą w niepamięć. Jednak istnieje nadal wiele przyczyn dla których warto przygotowywać weki, które przechowujemy na zimę lub na zapas.
Jeszcze do drugiej połowy XX wieku jadało się tylko produkty sezonowe, gdyż technologia upraw szklarniowych czy transportu warzyw i owoców na duże odległości nie była jeszcze rozwinięta. Dlatego też robiono przetwory z warzyw i owoców, aby cieszyć się nimi także zimą. Dopiero w drugiej połowie XX wieku upowszechniły się lodówki. Wcześniej konserwowano żywność przez suszenie, kopcowanie lub kiszenie. Ryby przechowywano w soli, zaś mięso peklowano lub suszono. Do przechowywania służyły beczki ustawione w wykopanych w gruncie ziemiankach, gdzie panowała niska temperatura. Ludzie potrafili nawet robić prymitywne lodówki przez umieszczanie brył lodu w ziemiankach. Przełomowy był początek XX wieku kiedy to opracowano metodę szczelnego zamykania żywności w słoikach i produkcji słoików, tzw. weków nazwanych tak od nazwiska ich wynalazcy. Dopiero pod koniec XX wieku zaczęto produkować wygodniejsze słoiki z zakrętką, tzw. twist-off. Pasteryzacja w słoikach umożliwia przechowywanie żywności przez miesiące, a nawet lata.
Wiele osób latem robi przetwory z owoców i warzyw, tak aby skorzystać z tańszych produktów sezonowych. Ponadto owoce i warzywa dojrzewające w słońcu są smaczniejsze i mają większą wartość odżywczą. Z letnich owoców robimy kompoty, dżemy, konfitury, soki i galaretki. Natomiast z warzyw robimy sałatki, przeciery pomidorowe oraz leczo.
Mniejszą popularnością cieszą się potrawy mięsne do słoików. Powodem jest większa trudność wykonania, większa możliwość zepsucia się i niebezpieczeństwo zatrucia. Kto przygotowuje dania do słoików? Robią to nie tylko prepersi i troskliwe mamy, które obdarowują daniami w słoikach swoje dzieci studiujące poza domem. Dania w słoikach przygotowują osoby, które preferują samodzielnie zrobione dania. Takie danie można przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, dzięki czemu w każdej chwili mamy gotowe danie pod ręką. Ważną grupą osób robiących dania do słoików są truckerzy i osoby wyjeżdżające w głuszę, pod namiot, w góry oraz kierowcy jadący w długie trasy.
Jakie potrawy można przygotować do słoików
W słoikach można pasteryzować prawie wszystko. Jednak na wyjazd w góry przygotowujemy przede wszystkim smaczne i proste dania jednogarnkowe, takie które można szybko podgrzać i zjeść. Najlepiej nadają się szybkie i proste dania mięsne, które zapewnią nam pełnowartościowy, pożywny posiłek w miejscu, gdzie trudno jest przygotować tradycyjny, wielodaniowy obiad.
Smaczne, proste i szybkie dania jednogarnkowe do słoików:
- leczo mięsne i wegetariańskie,
- bigos,
- chilli con carne,
- kotlety schabowe i klopsiki,
- wieprzowina do chleba, tzw. tuszonka,
- gulasze,
- fasolka po bretońsku,
- mięso w sosie z warzywami,
- zupy,
- makarony z sosem.
Jak pasteryzować weki do długiego przechowywania
Potrawy w słoikach, które będą długo przechowywane, należy pasteryzować, tak aby uniemożliwić psucie się produktów. Jest to szczególnie ważne w przypadku przetworów zawierających mięso, gdyż istnieje niebezpieczeństwo rozwinięcia się bakterii jadu kiełbasianego, które bytują w warunkach beztlenowych. Jad kiełbasiany jest groźną trucizną, która może wystąpić w konserwach i przetworach. Zatrucia zdarzają się niezwykle rzadko, jednak ważne jest, aby weki pasteryzować prawidłowo.
Dania przechowujemy w wekach lub słoikach twist off, które należy pasteryzować. Dania wytrawne z owoców i warzyw, wystarczy pasteryzować jednorazowo 15 - 30 minut. Najlepszym sposobem pasteryzacji jest gotowanie słoików w garnku z wodą. Słoiki typu twist-off można również pasteryzować w piekarniku.
Przetwory i danie zawierające mięso wymagają procesu tyndalizacji, czyli pasteryzacji przez 3 dni pod rząd. Pierwszego i drugiego dnia gotujemy co najmniej godzinę, zaś trzeciego dnia co najmniej pół godziny. Zazwyczaj przyjmuje się jednak gotowanie 2, 1 i 1 godzinę. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed spożyciem dania ze słoików należy gotować co najmniej 10 minut w temperaturze co najmniej 80 stopni.
Jeśli przygotowujemy danie do słoików tylko na wyjazd, w podróż samochodem lub na krótki pobyt w głuszy, wystarczy pasteryzować słoiki tylko raz przez około 30 minut. Należy jednak pamiętać, że tak przygotowane słoiki trzeba przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Przepisy na smaczne i ciekawe danie do słoików
Przepisy na smaczne, proste i szybkie potrawy do słoików
Prostym i łatwym daniem, które można zrobić do słoików, jest leczo. Danie w wersji wegetariańskiej wystarczy pasteryzować tylko raz. Jest to proste danie jednogarnkowe składające się z papryki, pomidorów, cukinii, podsmażonej cebuli i czosnku. Gotujemy i gorące wkładamy do słoików i pasteryzujemy.
Fajnym daniem na wyjazd są pulpety w sosie pomidorowym. Można je zjeść z pieczywem lub dodać azjatycki makaron czy kuskus, które wystarczy zalać wrzątkiem. Aby zrobić pulpety wykorzystujemy przepis na kotlety mielone, które gotujemy w wodzie z koncentratem pomidorowym, przyprawami, solą i pieprzem. Możemy również dodać warzywa, na przykład starte ogórki kiszone lub marchewkę z groszkiem. Wtedy danie dostarczy więcej witamin.