Sos do makaronu ryżowego

Opublikowano: 19.03.2022 r., 11:47 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy sos do makaronu
Sos do makaronu ryżowego
Sos do makaronu ryżowego to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
155 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Groszek zielony mrożony (150 g)
  • Fasola mung kiełki (70 g)
  • Syrop z agawy - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, sos rybny, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na sos do makaronu ryżowego krok po kroku

Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką, a cebulę kroimy w piórka.

Następnie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos rybny, tarty imbir oraz syrop z agawy. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy groszek zielony, paprykę i marchewkę. Smażymy dalej, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung oraz wcześniej przygotowany sos, oraz przyprawy. Całość ponownie mieszamy. Sos warzywny trzymamy jeszcze na patelni około 5 minut.

Podajemy go z ugotowanym makaronem ryżowym.

Jak oceniasz przepis na sos do makaronu ryżowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sosu do makaronu ryżowego

Pyszny sos do makaronu ryżowego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Warzywa w połączeniu z sosem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy sos do makaronu zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sos do makaronu ryżowego? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką, a cebulę kroimy w piórka. Następnie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos rybny, tarty imbir oraz syrop z agawy. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy groszek zielony, paprykę i marchewkę. Smażymy dalej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung oraz wcześniej przygotowany sos i przyprawy. Całość ponownie mieszamy. Sos warzywny trzymamy jeszcze na patelni około 5 minut. Podajemy go z ugotowanym makaronem ryżowym.

Sprawdzony przepis na sos do makaronu ryżowego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Sos warzywny do makaronu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na tani posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sosie do makaronu ryżowego

Lista alergenów dla sosu do makaronu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze sosu do makaronu ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Sos posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić go na stałe na naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
82.03
155.85
Białko (g)
1.96
3.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
9.98
18.97
Węglowodany przyswajalne (g)
7.54
14.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.21
8.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
7.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
4.98
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
2.25
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
181.49
344.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
57.30
108.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.72
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.78
75.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1866.12
3545.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
32.25
61.28
Potas (mg)
184.42
350.40
Wapń (mg)
15.26
29.00
Fosfor (mg)
39.41
74.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.57
27.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.18
Cynk (mg)
0.35
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do makaronu ryżowego 36
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do makaronu ryżowego

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Groszek zielony mrożony
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Fasola mung kiełki
70 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Syrop z agawy
20 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
40.50