Warzywa marynowane i konserwowe

Warzywa marynowane i konserwowe – przepisy, wykonanie, porady

Warzywa marynowane i konserwowe znane są w Polsce już od wielu lat. Pierwszy przepis na ogórki konserwowane pojawił się w Zielniku Szymona Syreńskiego. Receptę na marynowanie ogórków, które doprawia się koprem oraz solą, znaleźć można również w rękopisie Dawna starożytności praktyka w Bibliotece Narodowej. Dawniej do marynowania oraz konserwowania używano majeranku i goździków, czego dowodzą zapiski historyczne. Dziś wiele polskich rodzin marynuje warzywa i konserwuje je na zimę.

Wyróżnione przepisy na warzywa marynowane i konserwowe

Pozostałe przepisy na warzywa marynowane i konserwowe

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Warzywa marynowane i konserwowe – przepisy, wykonanie, porady

Warzywa marynowane i konserwowe są jednymi z najlepszych dodatków obiadowych w Polsce. Przyrządzenie marynowanych warzyw polega na zakonserwowaniu ich w occie. Warzywa gotuje się zatem w zalewie octowej rozcieńczonej z wodą, razem z solą i różnymi przyprawami. Dlaczego przepisy na marynowane warzywa są w Polsce tak popularne? Czy marynowanie warzyw na zimę to dobry pomysł? Które warzywa konserwowe są zdrowe i jak je przygotować? Oto przydatne porady dotyczące marynowania oraz konserwowania żywności.

Warzywa marynowane i konserwowe – zobacz, jak przygotować je na zimę!

Czym jest marynowanie? Czy istnieje tylko jeden przepis na warzywa konserwowe?

Marynowanie jest jedną z najstarszych metod służących konserwacji pożywienia. Jest to specyficzny sposób przyrządzania dodatków warzywnych do dań, który w Polsce istnieje od kilkuset lat. Dzięki takiej obróbce jedzenia można łatwo podbić smak warzyw i sprawić, że staną się one bardziej wyraziste. Można również zawekować słoiki z zamarynowanymi warzywami, aby móc otworzyć je na zimę i cieszyć się pysznym pożywieniem przez kolejne miesiące. W przypadku marynowania warzyw należy jednak pamiętać, że do takiej obróbki można używać ich jedynie świeżych – a więc w żadnym wypadku warzywa nie mogą być wcześniej mrożone.

Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na warzywa marynowane i konserwowe? Owszem, najlepiej jest marynować je w occie, co jest prostym, szybkim i tanim sposobem na pyszne dodatki do dań obiadowych. Aromatyczna zalewa to cały sekret niesamowitego smaku marynowanych produktów. W zalewie octowej często znaleźć można również inne dodatki takie jak czosnek, koper czy ziele angielskie – w zależności, co wylądować ma w słoiku. Tak naprawdę istnieje mnóstwo sposobów na zamarynowanie warzyw. Wszystko jest kwestią inwencji twórczej i smaku.

Które warzywa można marynować?

Najbardziej popularne przepisy na marynowane warzywa dotyczą ogórków. Wśród warzyw konserwowych króluje też jednak papryka, cukinia, kalafior, zielone pomidory bądź burak. Bazą zazwyczaj staje się ocet i sól, a czasami olej oraz cukier. Do marynaty dorzuca się często czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, koperek, nać pietruszki, cebulę lub ostre papryczki. Słoiki z warzywami konserwowymi mogą stać się znakomitym dodatkiem do obiadu – zwłaszcza na zimę, wyciągnięte z zakamarków chłodnej spiżarki.

Marynować można oczywiście nie tylko warzywa. Bardzo popularne jest bowiem marynowanie owoców, grzybów, mięsa, jajek i ryb. Warto zaznaczyć, że marynowane produkty są bardzo zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Wcale nie jest trudno przygotować takie warzywne dodatki do dań, więc nawet amator w kuchni powinien doskonale poradzić sobie z „robieniem słoików”. Marynowanie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, zatem łatwo zauważyć można, że musi być to naprawdę prosta czynność. Zwłaszcza że kiedyś nie było przecież takich technik i sprzętów kulinarnych, jakie posiadamy dziś.

Czy warto jeść warzywa marynowane i konserwowe? Ciekawostki!

Zdrowe, domowe warzywa konserwowe lepsze niż kiszone?

W Polsce z roku na rok rośnie zainteresowanie przetworami w słoikach. Warzywa marynowane i konserwowe są bardzo smaczne, a także tanie w przygotowaniu. Nieotwarte mogą naprawdę długo stać w spiżarce czy lodówce, zachowując swoją teksturę, smak oraz kolor. Wszystko dzięki specjalnej zalewie, która wcale nie jest trudna do przygotowania – wystarczy zagotować kilka składników, zalać zalewą słoik z warzywami, zakręcić go i zapasteryzować. Przyrządzenie weków jest bardzo łatwe jak jajecznica na śniadanie czy kuchnia szwedzka na obiad.

Wiele osób zastanawia się, czy np. ogórki konserwowe są lepsze niż kiszone. Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Warto wiedzieć jednak, że podczas konserwowania ogórków wysoka temperatura niszczy bakterie – niestety również te pożyteczne dla naszego organizmu. W czasie kiszenia warzyw dochodzi z kolei do fermentacji mlekowej, kiedy to żywność staje się swego rodzaju naturalnym probiotykiem z żywymi kulturami bakterii. I właśnie to jest zasadnicza różnica. Mimo że warzywa konserwowe posiadają mnóstwo składników odżywczych, nie mają jednak właściwości probiotycznych tak, jak kiszone.

Warzywa konserwowe ze sklepu. O tym trzeba pamiętać!

Niektórzy upierają się, że warzywa marynowane i konserwowe są mniej wartościowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że w procesie konserwacji wcale nie wytraca się wiele składników mineralnych. W zamarynowanej czerwonej papryce jest naprawdę dużo witaminy C. Z kolei witamina A i E również nie „ginie” w wyniku konserwowania warzyw. Jeśli nie przepadasz za świeżymi produktami, naprawdę warto będzie przerzucić się na konserwowe, aby skutecznie uzupełnić niedobory niektórych składników odżywczych.

Oczywiście nie można sięgać po byle jakie produkty na sklepowej półce. Należy zawsze dokładnie czytać etykiety, aby unikać zamarynowanych warzyw pełnych substancji chemicznych zagrażających zdrowiu. Zaleca się też sięgać po warzywa w szklanych słoikach, a nie w puszce. Przed spożyciem należy przepłukać warzywa, żeby oczyścić je z ewentualnej chemii, a po otwarciu nie przekładać do innych naczyń (tylko gdy są w słoiczku – zawartość puszki lepiej przełożyć). Warto pamiętać także o tym, że warzywa konserwowe mają sporo cukru i soli! Nie powinno się więc po nie sięgać zbyt często.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto