Sos do makaronu ryżowego
- Papryka czerwona (300 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Groszek zielony mrożony (150 g)
- Fasola mung kiełki (70 g)
- Syrop z agawy - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na sos do makaronu ryżowego krok po kroku
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką, a cebulę kroimy w piórka.
Następnie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos rybny, tarty imbir oraz syrop z agawy. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy groszek zielony, paprykę i marchewkę. Smażymy dalej, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung oraz wcześniej przygotowany sos, oraz przyprawy. Całość ponownie mieszamy. Sos warzywny trzymamy jeszcze na patelni około 5 minut.
Podajemy go z ugotowanym makaronem ryżowym.
Więcej informacji na temat sosu do makaronu ryżowego
Pyszny sos do makaronu ryżowego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Warzywa w połączeniu z sosem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy sos do makaronu zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sos do makaronu ryżowego? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką, a cebulę kroimy w piórka. Następnie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, sos rybny, tarty imbir oraz syrop z agawy. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy groszek zielony, paprykę i marchewkę. Smażymy dalej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung oraz wcześniej przygotowany sos i przyprawy. Całość ponownie mieszamy. Sos warzywny trzymamy jeszcze na patelni około 5 minut. Podajemy go z ugotowanym makaronem ryżowym.
Sprawdzony przepis na sos do makaronu ryżowego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Sos warzywny do makaronu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na tani posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w sosie do makaronu ryżowego
Lista alergenów dla sosu do makaronu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze sosu do makaronu ryżowego
Sos posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić go na stałe na naszego menu.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.