Śledzie w pomidorach

Opublikowano: 31.07.2021 r., 10:52 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w słoiku z pomidorami
Śledzie w pomidorach
Śledzie w pomidorach to pyszna sałatka śledziowa z cebulą i papryką w przecierze pomidorowym. Można podawać ją podawać na wigilię, jak i na co dzień, np. na śniadanie.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 5 min
417 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju (300 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na śledzie w pomidorach krok po kroku

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.

Cebulą podsmaż na oliwie i dodaj paprykę, przecier, szczyptę soli i pieprzu. Duś około 5 minut.

Zostaw sos żeby ostygł.

Śledzie opłucz i pokrój w paski.

Wymieszaj śledzie z ziemnym sosem i odstaw na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na śledzie w pomidorach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi w pomidorach

Śledź to najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać śledzie, a do tego są w całkiem przystępnej cenie i często od razu gotowe do spożycia, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Jest on także dobrym źródłem białka i jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo uważany jest też za jedną z mniej zanieczyszczonych metalami ciężkimi rybę, więc jak widzisz, warto sięgać po śledzia. W takim razie przejdźmy do tego, jak zrobić śledzie w pomidorach. Pierwszy element to sos pomidorowy do śledzi. Robimy go z cebulą i papryką w przecierze pomidorowym. Najpierw kroimy cebulę i paprykę w kostkę. Warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż cebula się zeszkli. Gdy są już podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Ja dodaję pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy chwilę sos i zostawiamy, żeby wystygł. W tym czasie możemy zabrać się za śledzia. Jeżeli masz solone filety, namocz je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a filety w oleju wystarczy opłukać. Tak przygotowanego śledzia kroimy w kostkę lub paski dowolnej grubości. W ten sposób przepis na śledzie w pomidorach już prawie jest skończony. Wystarczy tylko zalać śledzie zimnym sosem i zostawić w sosie pomidorowym najlepiej na całą noc. Na drugi dzień śledzie powinny już przejść smakiem sosu i można je podawać.

Takie śledzie sprawdzą się na różnych przyjęciach, na przykład na stole Wigilijnym, a także jako zwykła kolacja lub śniadanie na co dzień. Świetnie będą smakowały również jako dodatek do alkoholu. Wystarczy podać do nich pieczywo (najlepiej pełnoziarniste) i mamy gotowy posiłek. Śledzie w pomidorach to też zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, i bez nabiału, w tym bez laktozy.

Alergeny w śledziach w pomidorach

Lista alergenów dla śledzi w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Wartości odżywcze śledzi w pomidorach

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w pomidorach to zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, i bez nabiału, w tym bez laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
219.50
417.05
Białko (g)
18.35
34.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.85
9.21
Węglowodany przyswajalne (g)
3.70
7.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
2.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
14.44
27.44
Tłuszcze nasycone (g)
13.83
26.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
1.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.91
1.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Fosfor (mg)
289.66
550.36
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w pomidorach 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w pomidorach

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
300 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
8.18
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
44.50