Śledzie po sułtańsku z rodzynkami
- Śledź filet (500 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cebula (300 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
- Ketchup (50 g)
- Rodzynki (120 g)
- Cukier (6 g)
Przepis na śledzie po sułtańsku z rodzynkami krok po kroku
Zacznij od moczenia śledzi.
Zagotuj trochę wody i zalej rodzynki. Zostaw je na 15 minut, mają zmięknąć.
Obraną cebulę pokrój w pół plastry, podsmaż ją na patelni z olejem.
Dodaj do lekko miękkiej cebuli koncentrat, przecier pomidorowy oraz ketchup. Grzej kilka minut i dodaj odsączone z wody rodzynki, cukier, sól, pieprz, odrobinę chilli. Wszystko jeszcze chwilkę pogotuj, maksymalnie 2 minuty.
Namoczone śledzie pokrój w paski i wymieszaj z sokiem z jednej cytryny.
Śledzie wymieszaj z sosem. Odstaw na minimum dobę do lodówki.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po sułtańsku z rodzynkami
Śledź na słodko – może brzmieć ciekawie. Jeśli nie próbowałeś śledzi w rodzynkach to serdecznie polecam. Do tego aromatyczny sos pomidorowy – przepyszne. Sos jest z przecierem pomidorowym, ketchupem i zawiera także koncentrat pomidorowy. Są więc aż trzy różne źródła pomidorów. Dzięki temu skład sałatki śledziowej sprawia, że jesz coś wyjątkowego. Przygotowanie śledzi z rodzynkami jest banalne, a dodatkowo bardzo szybkie. Do śledzi po sułtańsku w rodzynkach podawaj koniecznie świeże pieczywo. Połączenie idealne.
Gdy nie próbowałeś śledzi po sułtańsku z rodzynkami pomyśl, czy to nie dobra okazja, by sprawdzić jak smakuje ta potrawa. Wyobraź sobie słone śledzie, słodkie rodzynki, a to wszystko wymieszane z pysznym, bardzo pomidorowym sosem. Wszystko do siebie bardzo pasuje i świetnie komponuje się jako całość. Na imprezę, święta albo spotkanie ze znajomymi przepis jak znalazł. Być może znajomi nie mieli jeszcze okazji, by zjeść takie danie. Zaskocz ich i zobacz, czy przepis wpadnie w ich gusta.
Zanim zaczniesz robić śledzie po sułtańsku z rodzynkami nastaw się, by zrobić je minimum dzień wcześniej. Dzięki temu, że składniki sałatki będą mogły połączyć swoje aromaty i smaki, będzie ona bardziej smaczna i lepsza.
Rodzynki warto namoczyć zanim je się użyje do przepisu. Nie jest to jednak warunkiem koniecznym. Jeżeli rodzynki nie byłyby namoczone to nie jest to problem. One spokojnie zdążą rozmięknąć podczas przygotowywania sosu.
Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone, przed przygotowaniem przepisu trzeba je namoczyć. Do tego zadania polecam wodę, mleko, maślankę lub kefir. Jeśli decydujesz się na mleko, maślankę lub kefir wtedy śledzie będą delikatne. Moczenie śledzi trwa około 2 godziny, ale czas ten może być różny. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać smak śledzi. Podczas namaczania filetów śledziowych można wymieniać płyn na świeży. To sprawi, że śledzie szybciej pozbędą się nadmiaru soli. Nie mocz śledzi za długo. Zbyt długie moczenie może prowadzić do tego, że śledzie stracą smak.
Alergeny w śledziach po sułtańsku z rodzynkami
Lista alergenów dla śledzi po sułtańsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi po sułtańsku z rodzynkami
Dzięki obecności śledzi potrawa jest bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone. Są nimi kwasy omega-3, które są bardzo dobre dla zdrowia.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.