Śledzie marynowane w oleju
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Ocet spirytusowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Śledź filet - 10 filetów (1000 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na śledzie marynowane w oleju krok po kroku
Śledzie przełóż do miski i zalej wodą, wymocz całość przez dobę.
Ocet wymieszaj z wodą (2 szklanki), dodaj ziele angielskie, liście laurowe.
Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i odstaw na chwilę.
Wymoczone śledzie nafaszeruj cebulką i zwiń w rulon, zalej octem i odstaw na 2-3 godziny.
Następnie polej śledzie olejem i odstaw na noc do lodówki.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi marynowane w oleju
Śledzie marynowane w oleju to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. W ciągu roku będzie to pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na śledzie marynowane w oleju, które możesz przechowywać w słoiku. Warto pamiętać, że ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dokładnie jak zrobić śledzie marynowane w oleju opisuję nieco niżej. Zaopatrz się w płaty śledziowe, cebulę, która ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe oraz odrobinę oleju. Polecam szczególnie olej rzepakowy, który charakteryzuje się bardzo dobrym dla naszego zdrowia stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Mój przepis jest prosty i uniwersalny, jeśli chcesz wzbogacić śledzie o dodatkowe składniki postaw na żurawinę, która pasuje tutaj idealnie. Taki przepis znajdziesz w innych moich propozycjach.
W tych kilku składników po krótkiej chwili najlepsze śledzie w oleju są gotowe.
Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie są pyszne.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w śledziach marynowane w oleju
Lista alergenów dla śledzi marynowane w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi marynowane w oleju
Śledzie możesz podawać na kolację lub jako dodatek do pieczywa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.