Śledź pod szubą
- Śledź w oleju (280 g)
- Buraki gotowane (240 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Majonez (75 g)
- Szczypiorek (35 g)
- Cebula (60 g)
- Ogórek kiszony (200 g)
- Marchewka (90 g)
Przepis na śledzia pod szubą krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż do miękkości. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dopraw solą z pieprzem.
Śledzie odsącz z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w drobną kostkę i ułóż na spodzie miski.
Cebulę opłucz i obierz wierzchnią warstwę. Drobno posiekaj i ułóż na warstwie śledzi w misce.
Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę i odsącz z nadmiaru zalewy na sitku. Następnie ułóż je na warstwie cebuli, a później dołóż pokrojone ziemniaki.
Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe, ostudź i obierz je, a potem pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i rozłóż na warstwie ziemniaków.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wyłóż na warstwę jajek.
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli korzystasz z surowych warzyw, włóż je do garnka w skórce i gotuj do miękkości, ok.1,5 h, następnie obierz skórkę i zetrzyj.
Starte buraki zmieszaj z majonezem oraz umytym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowaną masę rozłóż na wierzch sałatki.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat śledzia pod szubą
Śledź pod szubą to inaczej popularny śledź pod pierzynką. Ta sałatka doskonale sprawdza się zarówno na imprezy, jak i prostą oraz pożywną kolację, czy lunch.
Przepis na śledzie pod szubą to doskonały pomysł na ciekawe danie, które na pewno sprawdzi się na każdą imprezę. Najlepsze są świeże śledzie, które doskonale łączą się z cebulką i buraczkami. To smaczne danie idealnie sprawdza się na święta. Jest to danie wywodzące się tradycyjnie z kuchni rosyjskiej, gdzie podawana jest zazwyczaj z okazji świąt. Nic dziwnego, wygląda ona bowiem bardzo dekoracyjnie, niczym wytrawny tort. Istnieje wiele różnych wariantów tego dania, jednak głównie składa się ona z matiasów i buraków w połączeniu z ziemniakami. Ten przepis został również wzbogacony jajkiem, dla lepszego smaku i większej sytości. Jaja są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i dobrych kwasów tłuszczowych. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dlatego warto, by jak najczęściej gościły w naszym menu. Gwiazdami tego dania są oczywiście śledź i burak, które tworzą naprawdę zgrany duet. Smak buraków podkreślony został posiekanym koperkiem i majonezem. Warzywa te, choć niepozorne i bardzo często niedoceniane, są skarbnicą antyoksydantów wspierających nasz organizm i chroniących je przed niebezpiecznymi chorobami. Mogą również wspierać leczenie anemii. Warto skorzystać z ich dobroczynnego działania, zwłaszcza że sałatka warstwowa ze śledziem i burakiem jest taka smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod szubą, by był pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Inna nazwa dla tego smacznego dania to sałatka szuba. To potrawa, która często gości na wigilijnym stole, ze względu na wspaniały smak, apetyczny wygląd i dużą zawartość ryb. Sałatka jest przekładana wieloma warstwami, co może wydawać się pracochłonne, lecz ich budowanie tak naprawdę zajmuje tylko kilka minut. By zaoszczędzić swój czas możesz użyć już ugotowanych buraków i ziemniaków. Dzięki czemu całość zabierze nie więcej, niż 15 minut, a na pewno zrobi spektakularne wrażenie na gościach.
Alergeny w śledziu pod szubą
Lista alergenów dla śledzia pod szubą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze śledzia pod szubą
To opcja, która dostarcza sporo cennych witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Jest jednak również źródłem dużej ilości soli, dlatego powinny na nią uważać osoby, które cierpią z powodu chorób układu krwionośnego.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.