Sernik z truskawkami

Opublikowano: 17.04.2021 r., 17:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z truskawkami i kruszonką
Sernik z truskawkami
Sernik z truskawkami na kruchym spodzie posypany kruszonką do doskonały wybór na deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i zaskocz swoich gości.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
387 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Budyń (proszek) (20 g)
  • Truskawki (530 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska

Przepis na sernik z truskawkami krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj 50 gram cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, zimne masło oraz jedno jajko. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto uformuj w kulkę, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 18 stopni C.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (masło służy dobremu przyczepieniu papieru do blaszki).

Twaróg sernikowy zmiksuj z pozostałym cukrem, proszkiem budyniowym, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz jednym jajkiem na gładką, jednolitą masę.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

Ciasto wyciągnij z lodówki, podziel je na dwie mniej więcej równe części. Jedną z nich wylep spód oraz boki blaszki (najlepiej rozwałkuj ciasto na placek i ułóż go w blaszce).

Na spód z ciasta wyłóż masę serową, na wierzch połóż pokrojone truskawki i posyp je rozdrobnionym pozostałym ciastem.

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 40 minut.

Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sernik z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z truskawkami

Sernik z truskawkami to ciasto na kruchym spodzie idealne na szybką przekąskę w okresie sezonowości tych owoców. Przepis na sernik z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Ten rozkosznie pyszny pieczony sernik podbije serca każdego, kto go spróbuje. Kruche ciasto nada charakter ciastu, ponieważ będzie on łączył w sobie wiele struktur urozmaicających nasze doznania smakowe. Delikatny serowy krem, pyszne świeże truskawki i kruchy spód idealnie skomponują się w całość. Ten łatwy przepis przygotujesz w około 70 minut - po odjęciu czasu pieczenia możemy założyć, że jest to szybki przepis na pyszny sernik z truskawkami. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do upieczenia ciasta to mąka pszenna, cukier, masło, jaja kurze, twaróg sernikowy, budyń w proszku, truskawki, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.

Truskawki to bardzo wartościowe owoce. Znajdziemy w nich witaminę C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Występuje w nich także fosfor i krzem (które wzmacniają kości i korzystanie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci), magnez (odpowiadający za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiegający zmęczeniu i poprawiający pamięć). Truskawki posiadają również enzym o nazwie bromelia, który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej oraz fitocydy wykazujące działanie bakteriobójcze. Swój czerwony kolor truskawki zawdzięczają związkowom o nazwie antocyjany, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo spożywanie truskawek pomaga regulować poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko zawału, przyspiesza przemianę materii oraz korzystanie wpływa na przyswajanie żelaza.

Podsumowując sernik na kruchym spodzie z truskawkami to doskonały wybór na pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Idealnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Jest to ciasto bogate w wiele składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.

Alergeny w serniku z truskawkami

Lista alergenów dla sernika z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
193.57
387.13
Białko (g)
6.86
13.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.23
46.45
Węglowodany przyswajalne (g)
22.69
45.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.50
16.99
Tłuszcze nasycone (g)
5.83
11.66
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
5.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.25
4.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.75
85.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
73.87
147.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.50
31.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.26
144.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.28
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
0.96
1.93
Foliany (µg (mcg))
31.64
63.27
Beta karoten (µg (mcg))
18.11
36.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
132.97
265.93
Potas (mg)
104.69
209.37
Wapń (mg)
42.56
85.11
Fosfor (mg)
93.73
187.45
Magnez (mg)
11.68
23.37
Żelazo (mg)
0.93
1.86
Cynk (mg)
0.40
0.79
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z truskawkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z truskawkami

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Budyń (proszek)
20 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Truskawki
530 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.60
Za 530 g
Koszt składników
51.50