Sernik z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Cukier (200 g)
- Masło (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Budyń (proszek) (20 g)
- Truskawki (530 g)
Przepis na sernik z truskawkami krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj 50 gram cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, zimne masło oraz jedno jajko. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto uformuj w kulkę, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 18 stopni C.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (masło służy dobremu przyczepieniu papieru do blaszki).
Twaróg sernikowy zmiksuj z pozostałym cukrem, proszkiem budyniowym, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz jednym jajkiem na gładką, jednolitą masę.
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto wyciągnij z lodówki, podziel je na dwie mniej więcej równe części. Jedną z nich wylep spód oraz boki blaszki (najlepiej rozwałkuj ciasto na placek i ułóż go w blaszce).
Na spód z ciasta wyłóż masę serową, na wierzch połóż pokrojone truskawki i posyp je rozdrobnionym pozostałym ciastem.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 40 minut.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z truskawkami
Sernik z truskawkami to ciasto na kruchym spodzie idealne na szybką przekąskę w okresie sezonowości tych owoców. Przepis na sernik z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Ten rozkosznie pyszny pieczony sernik podbije serca każdego, kto go spróbuje. Kruche ciasto nada charakter ciastu, ponieważ będzie on łączył w sobie wiele struktur urozmaicających nasze doznania smakowe. Delikatny serowy krem, pyszne świeże truskawki i kruchy spód idealnie skomponują się w całość. Ten łatwy przepis przygotujesz w około 70 minut - po odjęciu czasu pieczenia możemy założyć, że jest to szybki przepis na pyszny sernik z truskawkami. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do upieczenia ciasta to mąka pszenna, cukier, masło, jaja kurze, twaróg sernikowy, budyń w proszku, truskawki, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
Truskawki to bardzo wartościowe owoce. Znajdziemy w nich witaminę C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Występuje w nich także fosfor i krzem (które wzmacniają kości i korzystanie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci), magnez (odpowiadający za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiegający zmęczeniu i poprawiający pamięć). Truskawki posiadają również enzym o nazwie bromelia, który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej oraz fitocydy wykazujące działanie bakteriobójcze. Swój czerwony kolor truskawki zawdzięczają związkowom o nazwie antocyjany, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo spożywanie truskawek pomaga regulować poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko zawału, przyspiesza przemianę materii oraz korzystanie wpływa na przyswajanie żelaza.
Podsumowując sernik na kruchym spodzie z truskawkami to doskonały wybór na pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Idealnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Jest to ciasto bogate w wiele składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.
Alergeny w serniku z truskawkami
Lista alergenów dla sernika z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z truskawkami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.